Van elég hal az ünnepekre

2021.12.22. 12:23

Karácsonykor a legtöbben pontyból készítik a szenteste menüjét

A karácsonyi asztalok 77 százalékára kerülő vacsora fő eleme a hal, ám a válaszadók 45 százaléka az év többi részében ritkábban mint havonta egyszer fogyaszt halból készült ételeket – derült ki Agroinform.hu friss felméréséből.

Molnár Sándor

Kaviczki Zsombor egy négy kilogramm körüli busával a kezében

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Tízből kilencen pontyból készítik el a szenteste menüjén szereplő ételeket, melynek 53 százalékban a halászlé, 29 százalékban a rántott hal a fő eleme. 

A hazai halfogyasztás mintegy 40 százaléka a karácsonyi időszakra esik. Néhány nagy haltermelő esetében ez akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a napokban teljesítette az éves, 300 ezer kilogrammos pontytelepítési kötelezettségét. Süllőből is jó termésű évet zárt a társaság, amelyek kihelyezésével már szintén végeztek a szakemberek. A társaságnál a halászati munkák októbertől december közepéig tartanak a Balaton vízgyűjtőjén található tógazdaságokban, ahonnan a Balatonba szánt telepítések mellett a halfeldolgozókba, illetve a karácsonyi asztalra is kerül jó minőségű, uniós oltalom alatt álló, földrajzi árujelzővel ellátott magyar hal, főleg ponty – tudtuk meg Fodor Ferenc haltermelési igazgatótól. 

A társaság elsősorban a hazai fogyasztókat szeretné ellátni. Az idei karácsony előtt is megvásárolhatók a tógazdaságaikból származó pontyok, harcsák és kárászok Balatonbogláron, a Halker szaküzletében. Az élelmiszer-nagykereskedelmi vállalat saját ellátási láncán keresztül a lakosság mellett az éttermekbe, áruházakba és hipermarketekbe is juttat a minőségi magyar halakból. 

A két cég közös karácsonyi halvásárán az élő halak közül a balatoni sudár ponty kilója 1355, a szürke harcsa 2750, míg az ezüstkárász 800 forint kilogrammonkénti áron vásárolható. A fejes tisztított ponty kilója 1650, míg a friss pontyszelet 2500, a friss pontyfilé pedig 3200 forintba kerül. A friss nyúzott egész harcsa kilogrammonkénti ára 3950 forint. 

Komáromból, a Bocska tóról érkező élőhal-árusok rendszeres vendégek Veszprémben, a városszéli hipermarketnél. Idén busát, pontyot, kárászt, harcsát hoztak. Folyamatosan töltik, pótolják a készleteiket, és mindenféle méretben kínálják az élő halakat. Kaviczki Zsombor halárus elmondta, hogy mindenféle halra van kereslet a kínálatukból, de talán a legtöbben mégis a pontyot viszik. A vásárlók hullámokban érkeznek, ha azt látják, hogy többen állnak az elárusítóhely előtt, akkor megrohamozzák őket, aztán jön egy csendesebb időszak, amit újabb sorban állás követ. Összességében sokan keresik a halat az ünnepek előtt. Kétszáz forinttal drágult a hal a tavalyi árakhoz képest, de az árus szerint még mindig jó áron kínálják azokat a karácsonyi asztalra. 

Az élő halak közül a ponty kilója 1390, a harcsa 2990, míg a busa 950 forintba kerül, emellett gyorsfagyasztott, passzírozott halászlét is kínálnak pontyszelettel, vagy afrikaiharcsa-filével. 
 

Kétszáz forinttal drágult a hal a tavalyi árakhoz képest

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában