Mint kecses madár, szállt el a remény...

2021.12.05. 15:31

Megszűnik a veszélyeztetett madárfajok egyik mentsvára Tapolcán

A turákófélék különleges, s egyben ámulatba ejtő, kecses, könnyed mozgású, színes afrikai madarak. Eredeti élőhelyükön - számos más állatfajhoz hasonlóan - drasztikusan fogy a létszámuk, ami akár a kihalás veszélyét is magában hordozza.

Szijártó János

Pócsi Béla gyerekeknek tart bemutatót Philippel, a fehér kakaduval

Pócsi Béla gyerekeknek tart bemutatót Philippel, a fehér kakaduval

A turákók tenyésztése élőhelyükön kívül nem egyszerű feladat, a nagy helyigény, a változatos gyümölcs-, zöldség-, eledel szükséglet és az egymás felé megnyilvánuló agresszió miatt. Ezért figyelemre méltó, hogy a tapolcai Pócsi Bélánál immár negyed évszázada újabb és újabb fiókák látják meg a napvilágot.

Forrás: Szijártó János/Napló

Az első kis jövevény egy vörösbóbitás turákó volt 1995-ben. Így fordulhatott elő az is, hogy ő, a magyar tenyésztő ajánlott fel több pár turákót az Angolai Köztársaságnak, ahol ez a madárfaj őshonos. Vajon mi a titka annak, hogy az otthon kényelmét is madarainak áldozó tenyésztő számos magas szakmai elismerést ért el a nemzetközi porondon és egyedüli magyar tagja az összesen kilencven tagot számláló Nemzetközi Turákó Szövetségnek, ám saját városában, régiójában mégsem kapott lehetőséget arra, hogy megmutassa mindazt, amit tud. Számos világversenyen értek el szép eredményeket madarai, rengeteg írás jelent meg tőle különböző hazai, külföldi szakmai lapokban, sőt olyan bravúrra is képes volt, amelyre senki más. 2009-ben Tapolcán egyedül rendezett kiállítást 207 saját madár felvonultatásával. Azóta sem történt hasonló. A kérdés ma mégis az, hogy vajon meddig tudja még fenntartani mindezt? Marad-e nyoma annak, amit ő létrehozott, vagy a sírba viszi az egészet? Páratlan teljesítmény áll mögötte, a szakma minden létező elismerésével, ám ma mégis a múló idő szorításában telnek napjai.

Tapolcán és környékén, szakmai berkekben pedig nemzetközi szinten is elismert díszmadár-tenyésztő életcélja volt egy madárpark létrehozása. Pócsi Béla erről gyakran beszélt, volt idő, amikor hajszálnyira állt a megvalósítástól. Ám elképzelése, amely minden bizonnyal a város és a térség idegenforgalmát is alapvetően lendíthette volna fel, mostanáig, azaz 2021-ig nem valósult meg.

- Már fiatal koromban megfogalmazódott a madár- és növénypark létrehozásának gondolata. Korábbi állatgondozói munkaköröm, ami 1983. óta működő díszállat szaküzletemben folytatódott, illetve madártenyésztői tevékenységem során érett meg bennem az elhatározás, hogy egy ilyen különleges attrakcióval megörvendeztetném a hazai lakosságot és az idelátogató külföldi vendégeket.

Először lakóhelyemen, Tapolcán próbálkoztam még a rendszerváltás környékén, de az akkori vezetéstől az ígéreten kívül mást - például megvásárolható területet - nem kaptam. Így a kilencvenes évek közepén a közeli Balatonedericsen vettem területet, először 6,6 hektárt, amit további vásárlásokkal mintegy 9 hektárosra bővítettem. Évekig tartó levelezés, egyeztetés, rengeteg energia, munka veszett kárba. A madárpark tervezett helyszíne egy mesterségesen felduzzasztott lápos terület volt, egy elhanyagolt, gazos rész. Az elképzelés megvalósítása nem tette volna tönkre sem a táj arculatát, sem az élőhelyet. A tervet minden érv ellenére elutasította 2005-ben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Úgy gondolom, nem az a természetvédelem, ha mindent tiltok. Hét évem ment rá erre a szélmalom harcra, s közel álltam a lelki és fizikai összeomláshoz - emlékezett vissza Pócsi Béla.

A környezet védelme és szeretete alapvető a tapolcai díszmadár-tenyésztő életében és saját erejéből mindent elkövet azért, hogy a felnövekvő generáció számára is átadjon ebből valamit. Óvodai, iskolai csoportokat fogad rendszeresen, legyen gyermeknap, vagy állatok világnapja, de most éppen, mivel december van, Mikulásként jelenik meg a legkisebbek körében.

- Sajnos a mai kor rohanó embere elszakadt a természettől, pedig meggyőződésem, hogy mindenki természetszeretettel születik e világra, csak a hosszú út során elveszítjük ezt a nemes adományt - fogalmazott Pócsi Béla. Majd hozzátette, hogy a gyermekekben, főleg hat és tizenkét éves életkor között lehet leghatékonyabban tudatosítani a természet szeretetének fontosságát, a benne lévő növények, és állatok szépségét.

A későbbiekben ismét Tapolcán próbálkozott helyet találni a növény- és madárparknak. Házában az elmúlt harminc évben megfordult nagyon sok hivatalban lévő polgármester, önkormányzati és országgyűlési képviselő. Ígéreten kívül nem sok minden kapott, bár munkáját, világkiállításokon elért kiemelkedő eredményeit Tapolca városért kitüntetéssel ismerte el az akkori önkormányzat 2010-ben, majd egy terület kijelölése is körvonalazódott a volt laktanyában. Azonban végül sem itt, sem máshol nem kapott helyet, tulajdonképpen senki nem látott fantáziát és turisztikailag kiaknázható projektet a növény- és madárpark létesítésében. Sajnos madárállománya is folyamatosan csökken, s úgy tűnik, Tapolca, illetve vonzáskörzete egy komoly turisztikai attrakciótól esett el, vélhetően örökre.

Forrás: Szijártó János/Napló

- Pedig van példa rá, hogy egy ilyen vállalkozás mit hozhat egy településnek. A Hamburg vonzáskörzetében található Walsrode a század elején még csak a mocsarairól volt ismert, s csupán a madárvonulások idején mutatkozott érdeklődés a kis település iránt. Viszont a falucska lakói szeretettel fogadták a kíváncsiskodókat és egy szerencsés ötlet kedvező fogadtatása az egész környék jövőjére döntő befolyást gyakorolt. Megszületett a Walsrode-Vogelpark terve, amely mellé sikerült felsorakoztatni a község lelkes és tettre kész erőit és ma a hajdani kis falu, világhírű létesítményével, virágzó település. Európa madarászainak, természetbarátainak Mekkája, a veszélyeztetett madárfajok egyik mentsvára. Ez nem kellett a környéknek, nem kellett Tapolcának, s most már én is belefáradtam ebbe az évtizedek óta tartó harcba. Úgy döntöttem, hogy felszámolom a madárállományomat, ha már itt nem kell senkinek. Minden, amiért dolgoztam egy életen át, mostanra értelmét vesztette.

Ezek is érdekelhetik