Pártát ölthet

2021.12.08. 17:31

Több száz éves, leégett istállóból épült galéria és esketőhelyszín Jásdon

A Bodzaház idén készült el Jásdon csaknem százmillió forintból. Régi kő- és modern üvegfalak veszik körül a kiállító- és közösségi teret. Szomszédságában felújították a tájházat és a község útszéli keresztjeit, búcsújáró helyét érintő túrához készített térképet az önkormányzat.

Rimányi Zita

– Idén legnagyobb beruházásunknak a Bodzaház számított. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban mintegy százmillió forintot nyert hozzá az önkormányzat, amit kiegészítettünk más pályázati támogatásokkal. A Leader-forrásból igényelt négymillió forinttal, és e keretből kapott további pénzből máshol is használható eszközöket szereztünk be ide – mondta el Győry Tünde polgármester és hozzátette: a Bodzaházat 250 éves, korábban istállóként használt, aztán leégett épület falaira, megjavított falmaradványaira alapozták, a "ház a házban" megoldást alkalmazva. Így régi és új építészeti elemek egymás mellett, összhangban keretezik az interaktív kiállítóhelyet. Galériája közösségi események tere lehet, tartottak már itt esküvőt, esketési helyszínként is funkcionál. Közösségfejlesztő foglalkozások megtartásához a Magyar falu programból négymillió forinthoz jutnak, így az elkövetkező évben az ide tervezett programok bérköltségeihez támogatással rendelkeznek.


Mobilszínpadot terveznek


A település szlovák önkormányzata két nyertes pályázat révén tudta felújítani a tájházat. Tetőt cseréltek, a tetőteret rendbetették. Az udvari közlekedés korábban nehézkes, veszélyes volt, az eső, a hó miatt felázó sáros részeken nem lehetett átjutni a szomszédos Bodzaházba se. Ezt úgy oldották meg, hogy zöld részeket meghagytak, mellettük térkövezett parkolóhelyeket alakítottak ki. Ide még egy mobilszínpadot szeretnének. Hagytak neki helyet, figyelik ennek érdekében a pályázati kiírásokat. Remélik, jövőre megvalósíthatják ezt az elképzelést. Szükség lenne az említett emelvényre, mert nyáron már két színházi előadást rendeztek a tájház és a Bodzaház közös, U-alakú udvarában. A régi falak szép, hangulatos hátteret biztosítottak hozzá. Csak egy jó pódium hiányzott.


A tájházhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumának összesen 21 millió forintos támogatása biztosított forrást szlovák önkormányzatuknak. Arra törekedtek berendezésekor, hogy minél több kipróbálható tárgyat találjanak benne a látogatók. Például a szlovák hagyományokat felelevenítő szobában megszólaltathatják a tangóharmónikákat, a cimbalmot, felvehetik a szekrényben őrzött viseleteket, a kalapot, a csizmát. Tükör elé ülve akár menyasszonyi pártát, főkötőt ölthetnek.

 


Játszótér jelképekkel


A faluvezető örül, hogy tavaly hosszabb járdaszakaszt korszerűen megépíthettek a Magyar falu program révén. Jövőre folytathatják a megkezdett munkát és akkor a Kossuth utcától egészen a temetőig gyönyörű, biztonságos gyalogúton járhatnak a falubeliek. Szintén sikerrel igényelt az önkormányzat játszótér kialakítására pénzt. Már éppen szétszedték akkora a régit, mert annyira elavultak, veszélyessé váltak elemei, amikor megkapták a kedvező hírt. Ötmillió forintos támogatásból gazdálkodhatnak, kiválasztották a kivitelezőt. 

A játékeszközökre olyan rajzok, díszítések kerülnek, amik mind kötődnek Jásdhoz. Jelképezik sajátosságait, előnyös adottságait. Többek közt bodzavirágok, malmok, a közeli erdők miatt faragott vaddisznók, a Gaja-patak okán rugós halacskaformák. Ezek mind illenek a falu múltjához, jövőjéhez. A következő esztendőben szeretnék átadni a létesítményt, legkésőbb őszre elkészül. Az orvosi rendelőbe ugyancsak a Magyar falu programból forrást igényelve tudtak eszközöket beszerezni és támogatást kaptak macskák, kutyák ivartalanításához.


Kereszttől keresztig


Útszakasz felújítására szintén nyert idén pénzt Jásd: a Dózsa György utcában készülhetett el az aszfalt. Külterületi útra is kap támogatást az önkormányzat, már megérkezett róla az értesítés. A szőlőkbe vezető Alsó Szőlőhegyi út 17 millió forintból jövőre készülhet el. Megjavítása azért fontos, mert akkor ezen is megközelíthető az egyébként zsákfalunak számító község. Akkor is, ha a Szápár felőli, a mindennapokban használatos bevezető szakasz valamilyen havária miatt lezárásra kerülne. S e projekten belül két útszéli keresztet, kőszobraikat is rendbe tetethetik. Már látszik rajtuk az idő foga, hiába gondozzák szorgalmasan környéküket a helybeliek.


– Összesen tizenhat útszéli kereszt és feszület található a faluban. Összeállítottunk ezekre alapozva egy három órás tematikus túrát. Térkép készült hozzá azoknak segítségül, akik szeretnék végigjárni, szeretnének közben elmélkedni, imádkozni, testi-lelki energiát nyerni. A séta során más-más perspektívából láthatják Jásdot, érintik a szentkutat, rokokó kápolnáját, az egyik legősibb magyarországi zarándokhelyet. Mária-kegyhely, forrásvizét a legendák, a népek gyógyítónak tartják, szabadtéri misézőhellyel, kálváriával rendelkezik – sorolta a polgármester.


Egyházzenei fesztivál


Győry Tündétől megtudtuk, hogy csatlakozva a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz pályázatot adtak be egyházzenei fesztivál rendezésének finanszírozását igényelve. Ennek templomuk adhat helyet, amely tele freskóval. Falait beborítják Károly Gyula alkotásai. Korának neves festőművésze szinte itt kezdte pályafutását, aztán számos helyre került keze munkája. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában