Tanulni a múltból

2022.01.14. 18:00

A bándi elűzöttekre emlékeztek

A település német önkormányzata a bándiak elűzetésének 74. évfordulója alkalmából megemlékezést tartott az önkormányzat épületénél található emléktáblánál. 1948. január 13-án, a kiűzetés második szakaszában 100 egykori bándinak kellett elhagynia szülőföldjét.

Molnár Sándor

Steigervald Zsolt polgármester koszorút, majd egy mécsest is elhelyezett az emléktáblánál

Forrás: Gráczki László

A németek kollektíven bűnösnek számítottak a második világháború után, mindegy, hogy hol éltek. A fő bűnük az volt, hogy vagy németül beszéltek, vagy német nemzetiségűnek vallották magukat, esetleg tagjai voltak a Volksbundnak, vagy a német hadseregben szolgáltak akaratuk ellenére.Ennek következményeként több mint 10 millió embernek kellett elhagynia a szülőhelyét. A Magyarországról elűzöttek számát mintegy 230 ezerre becsülik. Bánd elhagyására százan kényszerültek. Őket a herendi vasútállomásról vonattal szállították el 1948. január 13-án Pirnába, a cseh-német határra. Rájuk emlékezett a „Mein Vaterhaus” című verssel Erdősi Márton, valamint egy kitelepített visszaemlékezését felolvasva Sudár Mátyás. Bánd Német Önkormányzata képviseletében Schindler László elevenítette fel a 74 évvel ezelőtt történt szomorú eseményeket. 

– Egyrészt azért kell emlékeznünk, hogy megismerjük a múltunkat. Másrészt azért, hogy tanuljunk belőle, és többet ne ismétlődhessen meg. Harmadrészt pedig azért, hogy tisztelegjünk azok előtt, akiknek végig kellett csinálni egy olyan utat, amit senkinek nem kívánunk – fogalmazott Schindler László. A helyi német önkormányzat elnöke szerint az elűzetéssel a németek egy időre elveszítették a nyelvüket, a kultúrájukat és az identitásukat. Ezek a veszteségek a mai világban a magyarországi németek fennmaradását is veszélyeztetik.  A családokban már csak az idősebbek használják otthon a német nyelvet, ezért a nemzetiségi kultúra megőrzésében nagyon felértékelődött az iskola, a civil szervezetek és a német önkormányzatok szerepe.

Bánd Német Önkormányzata nevében Schindler László és Volf Katalin koszorúzott
Forrás: Gráczki László

A megemlékezés végén koszorút helyezett el az elűzöttek névsorát is tartalmazó emléktáblánál Steigervald Zsolt polgármester, valamint Bánd Német Önkormányzata képviseletében Schindler László és Volf Katalin. A helyiek egy-egy mécsest gyújtva emlékeztek meg a kitelepített bándiakról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában