Finomságok

2022.02.21. 14:00

Forralt borok hurkával, kolbásszal - versenyt tartottak Káptalantótiban

A hagyományos forraltbor főző versenyt idén összekötötték a kolbász és hurka töltéssel, toroskáposzta főzéssel, hogy este mindannyian együtt vacsorázhassanak a résztvevők.

Tóth B. Zsuzsa

A káptalantóti forraltbor főző versenyen a gyerekek is jól érezték magukat. A zsűriben Navracsics Tibor is bírált

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az esemény megnyitóján Navracsics Tibor kormánybiztos örömét fejezte ki, hogy a település kicsinysége ellenére sok csapat vállalkozott a megmérettetésre a csöpörgő eső ellenére is. – Bízom benne, hogy sok finom bort kóstolhatunk majd meg itt, ahol minden adott a jó hangulathoz és a világhírnévhez – mondta a kormánybiztos.

Csom Károlyné polgármester szerint ez a nap az együttlétről és a szórakozásról szólt. – Idén tizenhat eseményt rendezünk terveink szerint, várhatóan a Márton napi lúdvacsora és a mindenki karácsonya zárja majd a sort. Aki pedig ma káposztára bort iszik, annak hét bűne megbocsáttatik – mondta tréfásan a polgármester.

A versenyen induló csapatok közül a Sabari betyárok olaszrizlingből főztek bort, a Kótyagosok a polgármester otellóját forralták. A családi csapat kollégákkal, borászokkal is kiegészült a megmérettetésre. A bátor Szaunások hetente lazítanak Szigligeten, hogy aztán az ország legnagyobb merülő medencéjében hűtsék le magukat. Most Sabar-hegyi nedűvel indultak a versenyen, klasszikus módon fűszerezve, de rummal bolondítva. A Rózsadombi kadarka csapata házi hájas süteménnyel erősítette a mezőnyt, a Sabari betyárok II. csillagánizzsal és vaníliával ízesítette Karácsony József borát. A szomszédban az alpolgármester Hegymög fehér aranyát nevezte a versenybe, rizling szilvánival indult családjával. Vallotta, hogy a titok a bor jó minőségében rejlik, a fűszerből és a cukorból kevés kell csak. A szomszédban sógora bűvölte a tüzet, az Argentínából a szomszéd faluba házasodott Juan Martin Cornejo elárulta, hogy hazájában nem készült forralt bor, amit pedig szívesen kóstol, akárcsak a magyar konyha remekeit. A zsűriben Navracsics Tibor mellett Berecz János és Ritecz László bírálta a nem kis dilemmát okozó, jobbnál jobb borokat. Végül az első helyen a helyi Gólhiányosok csapata narancsos, almás olasz rizlingje végzett, második helyre kerültek a Kótyagosok és a Szegi gazdaság otellójából, kékfrankosából, muskotályából főző Szuszi fekszik Kft. tagjai, a harmadik helyezést a Karan-Team csapat érdemelte ki.

Az esti vacsorához öt tagú baráti kör disznóvágás terén tapasztalt tagjai töltöttek kora reggel nyolc kiló rizzsel véreshurkát és 15 kiló húsból kolbászt. Ezen felül húsos káposztát is készítettek és a járvány miatt a szabad ég alatt fogyasztották el együtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában