Történelmi pillanat

2022.02.15. 20:00

Kadétképzés indul a balatonfüredi Szent Benedek iskolában

Kadétképzésről írt alá együttműködési megállapodást Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő és Komáromi Móric, a balatonfüredi Szent Benedek Középiskola és Kollégium igazgatója az iskola udvarán kedden, melyen részt vett mások mellett Zsinka András, a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára, Bóka István polgármester, Hári Lenke alpolgármester és Vancsura Miklós kapitányságvezető.

Kovács Erika

Kadétképzésről írt alá együttműködési megállapodást Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő és Komáromi Móric, a balatonfüredi Szent Benedek Középiskola és Kollégium igazgatója kedden

Forrás: Kovács Erika/Napló

Zsinka András helyettes államtitkár közölte: Pintér Sándor belügyminiszter döntése alapján a Belügyminisztérium és a balatonfüredi Szent Benedek Középiskola és Kollégium között megállapodás jön létre a közszolgálati technikusképzés személyi és tárgyi feltételeit érintő többlettámogatásért. Ezzel az országban a harmadik helyszínen itt valósul meg a rendvédelmi szervek utánpótlásképzésének legerősebb formája, a kadétrendszerű pályaorientációs képzés. 

- Történelmi pillanat az iskola és a város életében a mostani - fogalmazott Kontrát Károly. A képviselő aláhúzta, olyan világban élünk, ahol a biztonság a legfontosabb érték, mely meghatározza napjainkat, életünket. Magyarország biztonságosnak számít, hiszen a rendvédelmi szervek, mások mellett a rendőrök, a tűzoltók és a büntetés-végrehajtás, a Terrorelhárítási Központ, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a biztonság megmaradjon. – Aki Balatonfüreden részt vesz a kadétképzésben, igazi hazafias cselekedetet hajt végre, és hasznos ismereteket szerez - fogalmazott, majd gratulált az iskola eredményeihez, illetve az említett képzéshez.  

Hardi Titusz atya, a Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója egy idézettel azt mondta, válaszd az életet, hogy élj te is és utódaid is! Hozzátette, a törvény, amit kap a nép, az megkülönbözteti a környező népek káoszától, rendezetlenségétől. Sok ország szenved attól, hogy nincsen rend és törvény, nem lehet tudni, mi a jó és a rossz. - Nemes, Szentírás alapú küldetést kaptok, mellyel segítitek a társadalmat az eligazodásban, képviseljétek a rendet és rendezettséget! Nagy a küldetésetek, vegyetek részt benne, szolgáljátok hazánkat, embertársainkat! – fogalmazott. 

Komáromi Móric igazgató aláhúzta, büszke az iskolára, a diákokra és kollégáira. Az elmúlt években a képzéseik olyan szintet értek el, hogy a megyében elnyerték a legjobb szakács, cukrász, pincér beiskolázó címet. Indult nyelvi gimnáziumi képzés is, minden napra jut egy nyelvvizsga. Idéntől működik a sporttechnikum, tovább fejlesztik a rendészképzést. Méltatta a mostani megállapodást, majd köszönettel szólt Kontrát Károly képviselő és Bóka István polgármester támogatásáról. Segítségükkel megújult az elmúlt 10 évben a sportcsarnok, a kollégium, az iskolai épületek. Ez az út eleje, építsük tovább a rendet! – hangoztatta.

Kiderült továbbá, a kadétrendszerű képzés alapvető célja, az általános szakmai oktatáson túl, a kötődés, nevelés, a rendvédelmi szervek hivatásos állománya megfelelő utánpótlásának biztosítása. 

Az aláírást ünnepélyes zászlófelvonás kísérte a város koncert fúvószenekara kíséretében, a nemzeti és az iskolai lobogót a Radetzky Hagyományőrző Huszáregyesület lovasai kísérték. Az ünnepséget az iskola diákjainak versmondása is színesítette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában