Akadálymentes lett a bejutás

2022.02.16. 06:50

Kiszolgáltatták a betegek kenetét a Szent Anna-plébánián

A betegek világnapja alkalmából megáldották a nemrég elkészült akadálymentes feljárót, illetve kiszolgáltatták a betegek szentségét a pápai Szent Anna-plébánián.

Laskovics Márió

Salgó Ferenc címzetes esperes, kanonok, plébániai kormányzó és Szabó Zoltán káplán szentelt olajjal kente meg a hívek homlokát és kezét

Forrás: Laskovics Márió/Napló

Salgó Ferenc címzetes esperes, kanonok, plébániai kormányzó szentmisét mutatott be Szabó Zoltán káplán koncelebrálásával a Szent Anna-templom hittantermében a betegek világnapja alkalmából, előtte Áldozó Tamás polgármester részvételével megáldották az önkormányzat kivitelezésében ősszel akadálymentesített oldalbejáratot. 

A városvezető elmondta, a kétmillió forintos beruházást azért vállalták, mert nagyon fontos, hogy mindenki számára megközelíthetőek legyenek azon közösségi épületek, ahol nagyobb számban találkoznak vagy vesznek igénybe szolgáltatást a helyiek. Az idősebbekre is gondolva az akadálymentes bejutás biztosítása egy templom esetében éppen olyan fontos, mint bármely más helyen. Az imaépület melletti járdaszakasz és rámpa megépítésével kapcsolatban Áldozó Tamás hozzátette, szigorú előírásokra kellett tekintettel lenniük.

Salgó Ferenc köszönetét fejezte ki a beruházásért, és elmondta, a feljáró fejlesztését szintén indokolta, hogy a Barátság Klub tagjainak, testi és szellemi sérült gyerekeknek, fogyatékkal élőknek nehéz volt bejutniuk a karácsonyi műsorokra. Mostantól azokat is várják a templom szertartásaira, akik eddig úgy érezték, nem tudnak bekapcsolódni az imádkozó közösségbe. 

Az atya felidézte a Szent II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merényletet. A pápa az életben maradását a fátimai Szűzanya csodálatos közbenjárásának tulajdonította. – Élet és halál között volt, tehát a betegséggel, a kiszolgáltatottsággal és a halálveszéllyel is szembenézett. Ez is indíthatta arra, hogy a Lourdes-i Boldogságos Szűzanya február 11-i emléknapját a betegek világnapjává nyilvánítsa – jegyezte meg Salgó Ferenc. 

A misén a járványügyi előírásokat betartva szolgáltatták ki a betegek szentségét, azaz kenték meg szentelt olajjal imádság közben a hívek homlokát és kezét. A gyógyulást célzó és jelző kenetet kíséri az egyház imája, könyörgése a felgyógyulásért. – Jézus Krisztus nemcsak tanított, de sok beteg ember mindenféle baját gyógyította, és erre kérte tanítványait is. Olajjal megkenve sokakat meggyógyítottak. Szent Jakab apostol levelében azt írja, ha beteg valaki közületek, hívassa az egyház papjait, imádkozzanak fölötte, kenjék meg olajjal, és a hitből fakadó imádság a betegnek javára lesz, testi-lelki támaszt ad a szenvedő embernek – fogalmazott Salgó Ferenc. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában