Fejlesztések

2022.02.23. 10:00

Terményfeldolgozóra és szabadidőparkra is pályáznak Dudaron

Külterületi utakra lehetett támogatást igényelni tavaly, és a dudari önkormányzat beadta pályázatát, amelyet pozitívan bíráltak el. A mezőgazdasági területek megközelítését segíti a bruttó 280 millió forintos forrás. Az élhető települések program révén bruttó 350 millió forintból pedig – amennyiben nyer a pályázat – szabadidőparkot alakítanak ki, amely minden korosztály kikapcsolódását szolgálhatja.

Rimányi Zita

Tóth Edina Kitti polgármester magyarázata szerint nagy területen fekszik a település, az egyik részén, a Berek parkban már van sportpark és játszótér. Ezt azonban hely hiányában már nem tudják bővíteni, ezért Dudar másik végén, a Csirip-telepen ugyancsak létrehoznak egyet. Régen nádas volt, de már nincs rajta víz, ezért zöldterületként szeretnék hasznosítani. Sok a kisgyermekes család a faluban, ide is járhatnak majd sportolni, pihenni. Szalonnasütő helyet, biciklitárolót is kialakítanak számukra. 

Idén szeretne a dudari önkormányzat helyi gazdaságfejlesztésre pénzt igényelni, a Terület- és településfejlesztési operatív program keretéből támogatást kérni. Hamarosan összeállítják a projektet, amely szerint zöldség- és gyümölcsfeldolgozót hoznának létre. Összegyűjtik majd a termelőktől a terményeket, ha lesz azok tartósításához szárító, aszaló, aprító. Ez a fejlesztés a munkahelyteremtést szolgálja, és remélhetőleg arra ösztönzi a helyieket, hogy minél többen újra műveljék meg kertjeiket, földterületeiket. Ezzel visszatérhetnek eleik hagyományaihoz. Dudar ugyanis korábban híresnek számított gyümölcsei okán. Hiánypótló lenne, ha azokból együtt megint több lekvárt főzhetnének, zöldségeket savanyíthatnának, a falubeliek több helyi terményt fogyaszthatnának. Ezért része a programnak sütöde építése, piac szervezése is. 

– Intézményeinket már sikerült felújítani, utakra még kérünk pályázati támogatást, és a katolikus temetőt szeretnénk rendbe tetetni. Idén pályázatot nyújtunk be turisztikai fejlesztésre, ugyanis a falu történetének fontos részét képezik a bányászati hagyományok is. Ezek bemutatása a környékbeliknek fontos, emellett számos látogatót vonzhatna. Ezt bizonyítja, hogy milyen sokan érkeztek tavalyi körte- és diófesztiválunkra a Győrből indított nosztalgiavonattal – sorolta a településvezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában