Képzés

2022.03.29. 10:00

29 falugondnok tett sikeres vizsgát Veszprémben

Tavaly január 1-től a falu- és tanyagondnoki képzés szervezése a szolgáltatás helye szerint illetékes megyei önkormányzat hatáskörébe került.

Juhász-Léhi István

Forrás: Gergely Árpád

A Veszprém Megyei Önkormányzat a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattal közös szervezésben 2021 végén indította el első falu-és tanyagondnoki képzését Veszprémben, az EMMI által jóváhagyott képzési program
alapján. Az oktatás 2021. november és 2022. február között zajlott, a 118 óra elmélet és 52 órás gyakorlati képzést követően írásbeli és szóbeli vizsgával zárult. 

- Az alapképzésen Veszprém megyéből 18 falugondnok vett részt, továbbá a szomszédos (Fejér és Komárom-Esztergom) megye településeinek falugondnokai - tájékoztatott a megyei közgyűlés elnöke.

Polgárdy Imre hozzátette: a képzés lezárásaként összesen 29 falugondok tett sikeres vizsgát Veszprémben, melyet március 23-án szervezett meg részükre a megyei önkormányzat. Az elnök arra is emlékeztetett: a falu- vagy tanyagondnok szerepe jelentős egy kistelepülés életében, működésében. Feladata sokrétű: gyerekek szállítása iskolákba, óvodákba, sportversenyekre, az idősebbek, rászorulók eljuttatása orvosi vizsgálatra, gyógyszerek
kiváltása, közreműködés az étkeztetésben. Szociális érzékenység, hely- és emberismeret, kapcsolattartás a hivatalokkal – mindehhez pedig megfelelő kommunikációs készség: ez a jó falugondnok ismérve.

A megyei közgyűlés elnöke azt is hangsúlyozta: tekintettel arra, hogy falu-, illetve tanyagondnoki munkakörben csak olyan személy foglalkoztatható, akit a foglalkoztatás kezdő időpontjában a munkáltató bejelentett a munkakör betöltéséhez szükséges falu- és tanyagondnoki alapképzésre, és azt a munkakör betöltője a foglalkoztatás kezdő
időpontjától számított egy éven belül elvégzi.

A Veszprém Megyei Önkormányzat szervezésében a következő képzés várhatóan idén májusban indul. A képzésre történő jelentkezés folyamatos, tette hozzá az elnök.

Címkék#falugondnok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában