Megfeszített munkával az állatokért

2022.03.21. 11:30

Befogadják az árva kutyákat, macskákat: Jubileumi ünnep az Állatvédő Egyesület Veszprémnél

Évtizedek óta megfeszített munkával, sokszor erőn felül küzdenek az állatokért, munkájukat magas színvonalon végzik, így értékelte az Állatvédő Egyesület Veszprém (ÁEV) munkáját Ovádi Péter, állatvédelemért felelős miniszteri biztos, Veszprém megye egyes számú választókerületének országgyűlési képviselője az egyesület 30. születésnapján, szombaton.

Kovács Erika

20220319 Veszprém állatmenhely. 30 éves lett a veszprémi állatmenhely. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Böröczky Veronika, az ÁEV elnöke köszöntője után Ovádi Péter miniszteri biztos, képviselő elmondta, nagyon büszke arra, hogy az állatvédelemben is lehet támaszkodni a civil szervezetekre az egész országban, és Veszprémben. Választókerülete abban a szerencsés helyzetben van, hogy több civil szervezet is segíti az említett ügyet. A kör bővült, ugyanis a Veszprémi Állatkert gondozásával létrejött egy új alapítvány, és épül a megyeszékhelyen állatvédelmi kompetencia központ. –Egy kormányzatnak segíteni kell az említett civil szervezeteket, először 67 szervezet kapott támogatást, most újabb központi kiírással összesen 500 millió forintra pályázhatnak. -Ennyi támogatást az említett civil szervezetek még nem kaptak Magyarországon, mondta, majd méltatta, hogy Porga Gyula személyében is állatszerető polgármestere van Veszprémnek, mely nem csak érzelmileg, hanem anyagilag is megmutatkozik. Veszprémben történt először az, hogy külön keretet biztosítottak a civil állatvédő egyesületeknek. Azt, hogy a társadalomban mennyien állnak ki az említett ügy mellett, bizonyítja, hogy a témáról szóló online konzultációt 262 ezer ember töltötte ki. A képviselő elismeréssel beszélt az ÁEV-nél megkezdett fejlesztésekről is, mely az országban is egyedülálló.       

Forrás: Pesthy Márton / Napló


Porga Gyula polgármester felidézte a 30 évvel ezelőtti eseményeket, az ÁEV alapítói, önkéntesei kitartó munkáját, majd méltatta, hogy a közösség ennyi ideig együtt maradt. Mint mondta, az állatvédelem fontos ügy, amelyben állami, önkormányzati és a civil szervezetek összefogásával lehet eredményeket elérni.    
Sigmond István, a Veszprémi Állatkert egykori igazgatója, az egyesület egyik alapítója, az Otthont az Állatoknak Alapítvány kuratóriumi elnöke az egyesület létrehozásáról és az elmúlt évtizedek legfontosabb eseményeiről beszélt, kiemelve Tóth Miklósné alapító, akkori elnök munkáját. Köszönettel beszélt a Miniszterelnökség és az agrártárca támogatásáról, mellyel létre tudtak hozni az első és korszerű kenneleket. 


Sigmond István lapunknak elmondta, a 30 éve megalakult ÁEV tagjai hozták létre az Otthont az Állatoknak Alapítványt azzal a céllal, hogy a támogatásokból új menhelyet hozzanak létre az árva állatoknak. Az új terület, illetve az infrastruktúra már megvan, itt került sor a mostani ünnepségre. Több kutya és macska kennel is áll már, ezekből kifutókkal együtt többet is elhelyeznek majd, és terveznek kiszolgáló épületet, amelyben például orvosi szoba is lesz. A Veszprémből Nemesvámos felé vezető kerékpárút közelében lévő, tágas és rendezett területen 50 árva kutya és 25 macska fér el. A munkálatokkal terveik szerint nyár végéig végeznek, és utána költözhetnek át jelenlegi, a közelben lévő helyükről az állatok. Kiemelt céljuknak tekintik, hogy mind szélesebb körben népszerűsítsék a felelős állattartást. Erdős Csaba, önkéntes, alapítványi tag aláhúzta, nagyon kedvezően érintette az állatvédelmet, hogy Ovádi Péter veszprémi képviselő személyében miniszteri biztosan van a területnek. A köszöntők után az egyesület tagjai kutyás bemutatóval lepték meg a meghívottakat. Az árva négylábúak nagyon ügyesek, és mindenkivel nagyon kedvesek voltak a születésnapi ünnepségen.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában