Hősi halottak

2022.03.14. 20:00

Emléktáblát avattak a herendi vasútállomáson

1945. március 16-án szovjet repülőgépek bombázták a herendi vasútállomást, ahol a 6. székely határőr-zászlóaljat szállító vonat is vesztegelt.

Molnár Sándor

A herendi vasútállomás épületének falán elhelyezett emléktáblaHerend-Emléktábla díszőrséggel

Az iszonyatos pusztításban 21 csiki katona halt hősi halált. A Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ ) kezdeményezte 2020-ban egy emléktábla elhelyezését a herendi vasútállomás épületén a 75. évfordulón. A járványhelyzet miatt azonban csak most, 2022 március 12-én kerülhetett sor az emléktábla avatásra.

Forrás: HATESZ Egyesület

A HATESZ Egyesület a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatósággal és a MÁV-val egyeztetve készíttette el az emléktáblát, melynek költségét közösségi adakozásból finanszírozták. Március 12-én, az emléktábla ünnepélyes felavatása előtt, Nagy József történész tartott előadást a Pesovár Ernő Művelődési házban, amelynek témája a csíki Székely Határőrség részvétele a második világháborúban volt. Ezt követően avatták fel az emléktáblát a herendi vasútállomáson. A megemlékezésen rész vett Győri Péter Pál ezredes, a HM Humánpolitikai Főosztály főosztályvezetője, Téglás Gyula alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatóhelyettese, Szőcs László Madéfalva alpolgármestere, Szentes Antal Felcsík megyei képviselő, Primász Gábor Róbert plébános, Nagy József történész Gyergyóremetéről, Igler Attila, a soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület vezetője és az egyesület díszőrsége, a MÁV képviselői Szombathelyről és Veszprémből, illetve Jánszky László Herend polgármestere is. Az ünnepségen közreműködött az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar. 

A résztvevők megkoszorúzták a hősi halottak sírját is a herendi temetőben

A résztvevők megkoszorúzták a hősi halottak sírját is a herendi temetőben, ahol egy csodálatosan szép, óriásméretű csíki sírkereszt található, melyet 1990-ben állítottak fel. Ez a tragédia összekovácsolta az egymással testvértelepülési szövetséget is kötő Herendet és Madéfalvát.

A vendégek ellátogattak a környék legmagasabb pontjára, a Papod tetőre is 
Forrás: HATESZ Egyesület


A HATESZ Egyesület délután túrát szervezett a vendégeknek, akikkel ellátogattak a környék legmagasabb pontjára, a 644 méter magas Papod tetőre melynek több katonai, történelmi vonatkozása is van, ahol felkeresték a Vitéz Bertalan Árpád kilátót. Herenden estébe nyúló beszélgetéssel tovább erősítették a baráti kapcsolatokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában