Éles kontraszt

2022.03.09. 06:52

Kövér László házelnök: Nemzetünk és gyermekeink jövője a tét

A közelgő választásról és gyermekvédelmi népszavazásról, a 2010 előtti időszak és az utóbbi tizenkét év kontrasztjáról is beszélt Kövér László, az Országgyűlés elnöke Balatonfüreden, a Polgári esten a zsúfolásig megtelt Kisfaludy Galériában. A házelnök Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő meghívására érkezett kedden a városba.

Kovács Erika

Kontrát Károly képviselő köszöntőjében kiemelte, kezdettől az a célja, hogy a 45 települést magában foglaló kettes számú választókerületben mind a 74 ezer polgár képviselője legyen. Méltatta a kormányzat, a belügyi tárca, illetve a Magyar falu program támogatását, az együttműködéssel elért eredményeket. Arra törekedett, hogy a programokat, célokat helyben határozzák meg, melyeket támogatott. Kiemelte egyebek mellett a felsőörsi iskolabővítést, a Várpalotát elkerülő út megépítését, a balatoni hajóflotta megújítását.

Kövér László házelnök azt mondta, a háború még élesebb kontrasztot ad a választás tétjének, még inkább felhívja a figyelmünket arra, nem egy szimpátiaszavazás lesz. Arról kell dönteni, mi szolgálja a nemzet, illetve mindenkinek a saját, családja, gyermekei és unokái jövőjét, boldogulását.

Rámutatott, a választás tétje, hogy veszendőbe megy-e az eredmény, érték, vívmány, amit mindannyian értünk el, akik tettek az elmúlt tizenkét évben az ország gyarapodásáért. Felidézte a 2010 előtti kormányzást, amikor eladósodtak az önkormányzatok, melyen később a központi költségvetésből 1300 milliárd forintból lehetett segíteni. Tavaly 7,1 százalék volt a gazdasági növekedés, mely a világon az egyik legjobb, a

Bajnai-Gyurcsány időben majdnem ennyi volt a visszaesés. Akkor 13 százalék körüli volt a munkanélküliség, ma négy százalék alatti. A járvány és a gazdaság kezelése nyomán jobb állapotban van a gazdaságunk, mint a pandémia előtt. 2010-ben 1,3 millió háztartást döntöttek a devizaadósság csapdájába, akiket a mostani kormányzat megmentett. Az említettek főként a középosztályból kerültek ki, akik meghatározóak a gazdaságban, kultúrában.

A 2010 óta elért eredményekről elmondta, harmadára csökkent a súlyos nélkülözésben élők száma, felére a szegények aránya, 1,3 millió emberrel van kevesebbnek fizetési hátraléka, négy millióval többnek van pénze váratlan kiadásokra. 1,7 millióval több embert tud húst venni. A mostani kormányzat jelentősen enyhítette a gyermekszegénységet is, ingyen étkeztetéssel és tankönyvvel. Jelentősen javult a honvédelem helyzete, mely 2010 előtt a romokban hevert. A házelnök szólt még a mélyszegénységről, a közbiztonságról, a rezsicsökkentésről, a közmunkáról, a családpolitikáról és a gyermekvédelmi népszavazásról is. – A nemzet mindenek előtt, egymáshoz, a hazához kell a leghűségesebbnek lenni - hangsúlyozta Kövér László.

Bóka István, Balatonfüred polgármester arról beszélt, hogy milyen változáson ment át az elmúlt 12 évben az önkormányzati politika. Méltatta az elmúlt 12 évet, a kormányzati támogatásokat, melyekből rengeteget kapott Balatonfüred. A város fejlődésében, a támogatásoknál meghatározó volt Kontrát Károly képviselő munkája, közbenjárása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában