Várva várt fejlesztés

2022.03.26. 06:50

Történelmi jelentőségű várfelújítási program Somlón

Közel 320 millió forint felhasználásával, rekordidő, egy év alatt újult-szépült meg a somlói vár.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ünnepélyes átadás pénteken volt. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadási ceremónián történelmi visszatekintésében utalt Antall József néhai miniszterelnökre, aki innen, a Somló hegyről nézte gyermekként a szovjet csapatok bevonulását, majd 1991 nyarán ugyancsak itt tartották azt az ünnepséget, ahol beszédet mondott a miniszterelnök arról, hogy az utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat. Ezután Prágába utazott Antall, hogy aláírja a Varsói Szerződés feloszlatásáról szóló okmányt.

Gulyás Gergely kijelentette: ez a térség olyan gyöngyszeme a magyar turizmusnak, amelyet az elmúlt években egyre inkább felfedeznek, köszönhetően a jó somlói boroknak is. Szerinte a következő évtized a Somló évtizede lehet. Elmondta, a kormány támogatja azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek a turizmus erősödésével járnak. 

Kovács Zoltán or­szág­gyű­lési képviselő beszédében hang­súlyozta: az itt élőknek a Somló nagyon fontos tájegység, amely Magyarország legkisebb borvidéke, de számukra a legkedvesebb. A Somló hegy fejlesztései kapcsán emlékeztetett: templomok újultak meg, elkészült a Somló Kapuja turisztikai látogatóközpont, és jelentős pincefelújítások is történtek. Úgy fogalmazott, hogy az országszerte megújult harminc vár és kastély nemcsak a bakancsos turizmus javára szolgál, hanem az egész ország számára hasznos, hiszen megmutathatjuk gazdag történelmünket is. 

 

Virág Zsolt, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram miniszteri biztosa elmondta, a somlói vár történelmünket tekintve sok-sok nagy fordulatot megélt az elmúlt évszázadokban. A várfejlesztés olyan formáját tűzték ki célul – mint ahogyan a somlóihoz hasonló váraknál is –, amelyben a romok állékonysága volt fókuszban. Ugyanakkor itt nem volt tervben az, hogy áramot vezessenek és csatornát építsenek a vár területére, hiszen itt a bakancsos turizmus kiszolgálása az elsődleges szempont. Ennek szellemében erősítették meg a somlói alsó várat, ugyanakkor teljesen megújult az úgynevezett kaszárnyaszárny is: a délkeleti részében helyreállították a sütőházat, megvalósult a vízelvezetés kiépítése, míg a délnyugati oldalon régészeti bemutatóterem is létesült. A várat ezentúl nemcsak a meg­újult hídrendszeren járhatjuk be, hanem applikáción, mobiltelefonon is elérhetjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában