Befutott Füredre a Szent Miklós

2022.04.18. 11:00

Megkezdődött a 176. hajózási szezon a Balatonon

Megérkezett az első hajó, a Szent Miklós Siófokról Balatonfüredre, ahol a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezetését a balatoni delegáció, közte ismert személyiségek és hajósok fogadták, ezzel megkezdődött a 176. hajózási szezon nagyszombaton.

Kovács Erika

20220416 Balatonfüred moló. Első hajó fogadása. Foto: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

A zsúfolásig megtelt balatonfüredi mólón az első hajó megérkezése alkalmából Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő a Fidesz-KDNP győzelme apropóján köszönetét fejezte ki. Szavai szerint megszolgálják az emberek bizalmát. Bízik abban, hogy jó szezon előtt állnak a tónál a hajósok, a vendéglátósok. –A Balaton Magyarország legnagyobb látványossága, turisztikai vonzereje és értéke, amit reményei szerint az idei szezon is igazol majd. Az eredményes, sikeres működésben alapvető a béke és a biztonság, mondta. -Jó látni a balatoni egységet, hogy a balatonfüredi kikötőben a hagyományoknak megfelelően, a járvány elmúltával ismét itt van mindenki, erről Bóka István, Balatonfüred polgármestere beszélt. Kiemelte, az első hajó megérkezése az idegenforgalmi szezon és a menetrendszerinti hajózás kezdete. Kevés gazdasági ágazat hozott akkora áldozatot a vírus leküzdésében, mint a turizmus. Hónapokig bezártak a szállodák, a vendéglátás csökkentett kapacitással működött. A balatoni vállalkozások és az önkormányzatok ilyen körülmények között is kitartottak, megoldották feladataikat. A polgármester méltatta az állam szerepét a Bahartban és a cég fejlesztési elképzeléseit. Reméli, hamarosan béke lesz a szomszédos országban. 

 

Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója méltatta Balatonfüred értékeit, majd közölte, a tóra hamarosan új személyhajók érkeznek. Emellett idén mintegy egymilliárd forintot költenek fejlesztésekre, így megújul a hajópark, a menetrend, frissítik a kikötőket, az arculatot, online is lehet jegyet venni. Május közepétől a megszokott Siófok, Balatonfüred, Tihany útvonal helyett közvetlen járatok indulnak Siófok, Balatonfüred, valamint Siófok, Tihany között. Balatonfüred és Balatonföldvár között pedig közvetlen járatok közlekednek majd, és a hajók megállnak Tihany-révben is. A vezérigazgató külön súlyt helyezett az együttműködésre, bízik a jó idegenforgalmi szezonban, elégedett vendégekre számít. Lombár Gábor, a 82 tagú Balatoni Szövetség elnöke egyebek mellett aláhúzta, a Balaton a Baharttal, illetve a hajózással, a hajóstársadalommal együtt egész, mely meghatározó az idegenforgalomban is. Manninger Jenő, Keszthely térségének országgyűlési képviselője kifejtette, a Balatonnál az értékek megőrzése mellett cél a mértéktartó, természetbarát fejlődés, kiemelt érték a hajózás, a vitorlázás. Nagy Gábor, Siófok alpolgármestere a várost és a kikötőt érintő fejlesztésekről beszélt. Az ünnep különleges mozzanatát adta, amikor a Szózatra felvonták a nemzeti színű lobogót a Bahart és Balatonfüred zászlaja mellett. A hajózási szezon megnyitóján szép műsor adott Balatonfüred Város Koncertfúvós Zenekara, Hégely Ákos, karmester vezényletével, a Siófoki Férfi Dalkör Egylet és Balatonfüred Város Vegyeskara. A Reformkori Hagyományőrzők Társasága virággal köszöntötte a hajósokat. Az ünnepségen a Bahart ingyenes sétahajózásra vitte az érdeklődőket a Szent Miklós hajóval. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában