Minőségi borok mustrája

2022.05.16. 17:30

Borversenyt tartottak Sümegprágán és Balatonfüreden is

Kálmán József az Arias borászat képviseletében harmadik alkalommal nyerte el az Év bortermelője Balatonfüreden címet, így ismét átvehette a hordófenék vándordíjat, derült ki a díjkiosztó gálán a füredi Annabella Hotelben vasárnap. A gálán a borászat kiválóságai mellett megjelentek a város elöljárói is.

Kovács Erika, Szijártó János

A zsűri százpontos rendszerben bírálta el a benevezett borokat

Fotó: Nagy Lsjo/Napló

Országosan is figyelemre méltó, hogy minden korábbinál több, 352 bormintát küldött be 46 termelő Balatonfüredről és a térségből, zömében fehéret a 31. városi borversenyre, amit az önkormányzat és a Balatonfüred-szőlősi Hegyközség szervezett meg. Kálmán József kiváló minőségű fehér-, rozé- és gyöngyözőboraival nyerte el a kitüntető címet, így övé lehet a legelőkelőbb helyen lévő pavilon a borheteken. 

Bóka István polgármester köszöntőjében kiemelte, a szőlészet és a borászat Balatonfüred számára nagyon fontos. Beszélt rendezvényeikről, melyekben az elmúlt hétvégén is bővelkedett a város. Programjaikban, különös tekintettel az idegenforgalomra, meghatározó helyen áll a kitűnő balatoni borokat felvonultató borászat. 

– A mostani megmérettetést aranyeső jellemezte – hangsúlyozta Baloghné Király Mónika, a szervező hegyközség elnöke. Hozzátette, három nagyarany elismerés született: ezt nyerte el a pécselyi Mészáros Pince 2015-ös évjáratú, késői szüretelésű bora, valamint az akarattyai Feind Pincészet egy-egy 2018-as évjáratú, késői szüretelésű borral. Ezenkívül 92 arany- és 203 ezüst­érmet adtak át. 

– Kiváló borokra számíthatnak a fogyasztók a júniusi hal- és borünnepen, az augusztusi borheteken, és ezeket találják meg a környékbeli pincészeteknél is – hangsúlyozta az elnök. 

Az előzményekről elhangzott, 31. alkalommal szervezték meg a tradicionálisnak számító Balatonfüredi borversenyt, mely nagy népszerűségnek örvend a helyi borászok körében. A borverseny szakmai irányítója Nyitrainé Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campus főigazgatója és intézetigazgatója, aki magával hozta az egyetem fiatal tanárait is. A városi borversenyen belül rendezték meg a Balatonfüred-Csopaki Borvidék borversenyét, amely előfeltétele az Országos Borversenynek. A városi borverseny szűrője a Balatonfüredi Borheteknek, amit augusztusban rendeznek meg. A zsűri 100 pontos rendszerben bírál elektronikusan, melyhez a táblagépeket a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa biztosította. Minimum 70 pontot el kell érni a bornak, hogy értékesíthesse a borász a fesztiválon, illetve a borheteken. A tavalyi évjáratú, egy termelőtől származó öt legeredményesebb bor adja meg az Év bortermelője Balatonfüred címet, aminek velejárója, hogy az első helyet kapja a Tagore sétányon a borheteken. A bírálat két napon át tartott elismert borászok segítségével. 

Gyukli Krisztián borász lapunknak örömmel mondta, a legmagasabb pontszámot kapta a vörösbora, amit arany minősítéssel ismertek el. A nedűt egy speciális fahordóban érlelték, melynek minden dongája más-más hazai tölgyerdőből származik. 

A Szent György-napi ünnepségen Sör László (középen), a Pannon Császári és Királyi Borlovagrend elnök- nagymestere köszöntötte a résztvevőket
Forrás: Szijártó János/Napló

Sümegprágán a Pannon Császári és Királyi Borlovagrend minden évben megünnepli a Szent György-napot, amelyet az idén is borversennyel tettek emlékezetessé.

A sümegprágai kultúrházba huszonnyolc mintát hoztak be a tagok, így a háromfős szakmai zsűri tizenhét fehér-, egy rozé- és tíz vörösbort értékelt. Végül hét arany, négy ezüst és tizenkét bronz minősítés talált gazdára, valamint öt nedű kapott oklevelet. A szakmai bizottság mellett egy társadalmi zsűri is megvizsgálta a mintákat, ők egy különdíjat adtak át Léhárt Tamásnak, aki 2021-es évjáratú merlot rozéjával érdemelte ki az elismerést. A megmérettetésre főként a környékre jellemző olaszrizlingek és furmintok érkeztek, de a zalai és a lesencei térségből is hoztak másfajta borokat az ünnepségre. 

A Pannon Császári és Királyi Borlovagrend munkáját egy kilencfős vezetőség koordinálja, irányítja. Sör László az elnök-nagymester, míg a vezetőséget Aklan György, Lábodi Dezső, Beszedics Attila, Végh László, Szent Kálmán, Erdős László, Kovács Imre és Szabó László alkotja. Sör László lapunknak elmondta: az 1999-ben alakult lovagrendben 34 rendes tagot és több mint húsz pártoló tagot jegyeznek, és évente számos alkalommal különböző rendezvényeken képviseltetik magukat, öregbítve a környékbeli borok hírnevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában