Helyi közélet

2022.06.25. 16:40

Emlékkövet avattak Vanyolán

Az idén 800 éves Vanyolán emlékkövet avattak a Petőfi-bicentenárium jegyében szombaton.

Polgár Bettina

Műsort adtak a helyi óvodások

Forrás: Polgár Bettina/Napló

A Fő téren rendezett eseményen fellépett a Vanyolai Asszonykórus, valamint műsort adtak a helyi óvodások. A résztvevőket Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Varga Rita, Vanyola polgármestere és Kerecsényi Zoltán, a pápai Petőfi Városbarát Egylet ügyvivője köszöntötte.

Kovács Zoltán köszöntőjében szólt Petőfi Sándor munkásságáról, pápai kötődéséről, valamint a Petőfi-bicentenáriumról. Kifejtette, ezen alkalomból a kormány jelentős forrást biztosít arra, hogy mintegy száz múzeumban Petőfi-emlékünnepségeket, -emlékkiállításokat szervezzenek, különös tekintettel a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumra.

A Fő téren rendezett eseményen fellépett a Vanyolai Asszonykórus
Forrás: Polgár Bettina/Napló

Varga Rita úgy fogalmazott, Vanyola egy kisközség, de szorosan beilleszkedett Magyarország múltjába hitével, megtartó erejével, hűségével az elmúlt 800 év alatt. – A vanyolaiak mindig megcselekedték, amit megkövetelt tőlük a haza. A vészterhes időkben helyi kis egyházaink segítették megtartani a keresztény hitet, reménységgel tovább építkeztek. Kistelepülésünk iskolapadjaiból a szűkebb-tágabb haza előremozdítói indultak útnak, köztük Vajda Péter – emelte ki. Hozzátette, Vajda Péter és Vanyola neve szorosan egybeforrott, erre mindmáig büszkék lehetnek.

- Értékvesztett világunkban fontos emlékeznünk és emlékeztetnünk. A hit mellett megnyugtató belekapaszkodni ebbe a 800 évbe. Ennek kifejezésére állítottuk a falu központjában az emlékkövet, hogy emléket hagyjunk az utókornak és emlékezzünk mi is a múltra – hangsúlyozta.

Kerecsényi Zoltán köszöntőjében Vajda Péterre és Petőfi Sándorra emlékezett, akik – mint mondta – mindig túlláttak a jelenen, gondolataikat, tetteiket folyton a jövőhöz igazították. A Petőfi Városbarát Egylet ügyvivője szólt arról, hogy Vajda és Petőfi minden halandó számára egyenlő méltóságot, jogokat óhajtott, valamint beszélt az emberi létezés céljait vizsgáló gondolataikról.

Kovács Zoltán, Kerecsényi Zoltán és Varga Rita (balról jobbra) leplezte le az emlékkövet
Forrás: Polgár Bettina/Napló

Kovács Zoltán, Varga Rita és Kerecsényi Zoltán leplezte le az emlékkövet, melyen Petőfi Sándor Vajda Péter halálára című művének részlete olvasható: „Legkeserűbb az én könyűm, ki benned / A függetlenség hősét siratom”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában