Borverseny

2022.06.16. 17:30

Eredményhirdetés a katamaránon: Kitűnőek a Balatoni borrégió nedűi

Kihirdették a Balatoni borrégió, valamint Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) és Veszprém legjobb idei borait Balatonfüreden, a Szent Miklós katamarán fedélzetén, június 15-én. Az említett régióból származó nedűket szakmai és társadalmi zsűri értékelte a 19. versenyen, a Danubius Hotel Annabellában a közelmúltban.

Kovács Erika

Kihirdették a Balatoni borrégió, valamint Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) és Veszprém legjobb idei borait Balatonfüreden, a Szent Miklós katamarán fedélzetén

Fotó: Nagy Lajos Napló

A versenyt Nagy István agrárminiszter fővédnökletével a Balatoni Szövetség (BSZ) a VEB2023 EKF-fel együttműködve a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség szakmai segítségével szervezte, melynek több támogatója volt. 
Lombár Gábor, a BSZ elnöke kiemelte, jövőre, a VEB2023 EKF ünnepi évében rendezik a 20. megmérettetést. A borrégió versenyét méltatott Müller Mihály, a VEB2023 EKF sajtófőnöke és Fiáth Attila, a zsűri elnöke, akik kitűnőnek nevezték a balatoni nedűket.   Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a BSZ titkára a régió sokszínűségéről beszélt. Az eredményhirdetésen elhangzott, a Balatoni borrégió legjobb fehér bora a Garamvári Szőlőbirtok Lellei Cserszegi Fűszeres 2021., a vörös borok közül pedig az említett birtok Sínai hegy Cabernet Sauvignon 2018. bora lett. A rozék közül a Kányavári Borbirtok Cabernet Sauvignon Rozé 2021 bora, a legjobb pezsgő/gyöngyöző bora címet a Kányavári Borbirtok Bizsergő 2021. gyöngyöző bora kapta. A régió legjobb desszert nedűje idén a Koczor Pincészet Aenigma furmint, semillon, olaszrizling cuvée 2015. bora lett. A Balaton Fejlesztési Tanács különdíját a Koczor Pincészet Furmint 2017. bora kapta. Fiáth Attila, a Bíráló Bizottság elnökének különdíját a Hujber Pincészet Balatonbor 2021-es olaszrizling bora nyerte.
A nemzetközi bírálók különdíját az Első Magyar Borház Szeremley Birtok Kft. Badacsonyi Kéknyelű 2006. bora kapta. A Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi Tanácsának különdíját a versenyen való kiemelkedő szereplésért a Fodorvin Családi Pincészet kapta. A Szervin Kft. különdíját a Várszegi Pincészet Várszegi Chardonnay 2021. bora nyerte el. A versenyen a legjobban szerepelt borok közül ismert személyiségekből álló társadalmi zsűri választotta ki a VEB2023 EKF program fehér és vörösborát, pezsgőjét, valamint Veszprém idei borát. A VEB2023 EKF fehér bora a Nagy & Nagy Borászat badacsonyi furmint szűztermés 2020. bora, vörösbora a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok Sínai hegy cabernet sauvignon 2018-as bora, pezsgő kategóriában pedig a Garamvári Szőlőbirtok Prestige Brut Vintage Selection 2018-as pezsgője nyert. Veszprém borának a szentantalfai Dobosi Pincészet Bio Sauvignon Blanc 2021. borát választották. 

Forrás: Nagy Lajos / Napló


A versenyen a Balatoni borrégió mind a hat borvidéke észt vett, így a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről, melyre 67 termelő 260 bormintával jelentkezett. Összesen 162 száraz fehérbort, 41 vörösbort, 22 rozét, 11 gyöngyözőt, öt pezsgőt és 19 kései desszertbort kóstolt a szakmai zsűri. Az eredmények: egy nagy arany, 47 arany, 172 ezüst, 38 bronz minősítés és kettő okleveles elismerés. A VEB2023 EKF borait és pezsgőjét Veszprémben, az Óváros Piacon kóstolhatják meg az érdeklődők június 26-án, ahol még többet megtudhatnak a borokról, a szőlőről és találkozhatnak a borászokkal is. A díjazott borokat Veszprémben, a Rozé, Rizling és Jazz Napokon is kínálják majd.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában