Marcal-völgy

2022.06.26. 18:00

Értékőrzés és közösségépítés Adorjánházán

Értékek a Marcal-völgyében elnevezéssel két napos programsorozatot tartott a Marcal-völgye Adorjánháza Egyesület a Magyar Falu Program támogatásával.

Tisler Anna

Sebestyén Zoltán és Kovács Zoltán köszöntötte a résztvevőket, a színpadon a devecseri fúvósok

Forrás: Tisler Anna/Napló

A helytörténeti kiállítás megnyitását a helyi betyárokról szóló előadás követte június 24-én. Másnap kulturális programok, többek között az Adorjánházi Asszonykórus, a kiscsőszi Bozót Táncegyüttes és a csöglei iskola népdalénekesei és néptáncosai mutatkoztak be. Sebestyén Zoltán, a szervező egyesület elnöke köszöntőjében kijelentette, hogy a Magyar Falu Program pályázatán elnyert 2 millió forintból nagyot léphetnek előre a közösségépítés és a hagyományőrzés terén. Adorjánházán megalakult a helyi értéktár bizottság, megőrzik a falu múltját a jövőnek. Van feladatuk bőven, és szeretnék minél több helybelit bevonni. 

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, hogy Magyarország Kormánya 2018-ban azzal a céllal indította útjára a Magyar Falu Programot, hogy a helyi közösségeket anyagi forráshoz juttassa. A lehetőséget sokan intézmények, utak, járdák felújítására, építésére használták fel, de ugyanilyen fontosak a megerősödő helyi közösségek, a közösséghez tartozás élménye. A falvakból sokan vidékre járnak tanulni, dolgozni, csak hétvégén tudnak találkozni, fontos, hogy szervezzenek programokat, működjenek egyesületek. Egykor a vallási közösségek tartották össze a falut, ma az egyesületek és az önkormányzatok. A múlt értékeinek megőrzése is fontos összetartó erő. 

Délután emléktáblát avattak az egykori iskola falán   Gáborjáni Szabó Jolán emlékére, aki 1904 és 1929 között az épületben lakott és tanított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában