Más tantárgyakból is vizsgázhatnak

2022.06.22. 07:00

Megyeszerte folynak a szóbeli érettségi vizsgák

Lapunk munkatársai egy tapolcai és egy veszprémi középiskolát kerestek fel.

Tóth B. Zsuzsa, Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Tapolcai Széchenyi István Baptista Technikum, Szakképzőiskola és Gimnáziumban is megkezdődtek a múlt héten a szóbeli érettségik.

Amint azt Vellai László igazgatóhelyettes lapunknak elmondta, 80 diák érettségizik az intézményben ebben a tanévben, három vizsgacsoportban.

– Múlt héten, csütörtökön kezdődött a szóbeli érettségi és e héten pénteken fejeződik be. A vizsgázó diákok közül először az érettségire felkészítő tagozaton, szakközépiskolai képzésben vettek részt. Ők a szakma megszerzése után két év alatt kapnak érettségit, nagy részük már megkapta pénteken a bizonyítványát, mások csak tanúsítványt kaptak, mert pótérettségizniük kell később, az ősz folyamán – mondta az intézményvezető.

Szóbeli érettségi vizsga magyar nyelv és irodalomból a Veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban. Az intézményben június 16-án kezdődtek el a középszintű szóbeli érettségik, az első három napban két osztály tanulói teljesítették a vizsgákat
Forrás: Nagy Lajos/Napló

– Az iskola az idei évben több diákot is delegált emelt szintű érettségire. Néhányan jelesre vizsgáztak: ­Hamusi Ferenc és Mihályfi Dániel informatikai ismeretekből, Dajka Mikolt és Kiss Attila történelemből, angol nyelvből pedig Győri Barbara, Borbély Boglárka és Turzó Márk Balázs – mondta Vellai László. Hozzátette, hogy a korábbi évek emelkedő ­tendenciája folytatódik, így több mint 120 diákot vesz fel az iskola a csütörtöki felvételi napon. Ez néhány százalékkal magasabb szám a tavalyihoz képest. – A szakképzés népszerűségével az iskola népszerűsége is növekszik. Gimnáziumi képzésre, vendéglátás, kereskedelmi eladó, informatika, közszolgálat-rendészet, épületgépészet területre tudjuk felvenni a diá­kokat a következő tanévre – mondta a Széchenyi szakképző igazgatóhelyettese. 

Beke Laura történelemből érettségizett hétfőn délelőtt
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben nem tarthattak szóbeli érettségiket az intézmények, csak nagyon kivételes esetekben. A mögöttünk hagyott vizsganapok tapasztalatai azt mutatják számunkra, hogy a mostani tanévben sikerült a járvány és az online oktatás miatti esetleges hátrányokat behozni, a diákok nagyon jó érettségi eredményeket érnek el – mondta érdeklődésünkre Szűcs Attila, a Vetési Albert Gimnázium igazgatója. Hozzátette, az intézményben június 16-án kezdődtek el a középszintű szóbeli érettségik, és az első három napban két osztály tanulói teljesítették a vizsgákat, míg ezen a héten hétfőtől ­szerdáig a másik két végzős osztály diákjai adnak számot tudásukról. Egyes diákok az érettségi vizsgabizottság előtt a kötelező tárgyak – magyar, történelem, idegen nyelv – mellett a továbbtanulási céljuknak megfelelő tantárgyakból, például biológiából is szóbeliznek. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az alsóbb évfolyamokra járó tanulók közül többen tesznek előrehozott érettségit, jellemzően egy tárgyból, például idegen nyelvből vagy földrajzból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában