Szeretethőmérőről a szentmisén

2022.07.19. 08:00

Böjte Csaba Jézus erőltetés nélküli nemesítő szándékáról beszélt Zircen

"Egymást segítve építjük Isten országát. Nézzünk magunkba! Én mit tehetek társaimért, családtagjaimért, kollégáimért? Ha lenne szeretethőmérő, mit mutatna?" – hangzott el a szentmisén, amit Böjte Csaba ferences szerzetes tartott a Zirci Ciszterci Apátság templomában a IX. Balatoni Csillagösvény Missziós Körút utolsó állomásán.

Rimányi Zita

Forrás: Rimányi Zita/Napló

Közreműködött a Magyar Örökség Díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar és a ceremónia után adományokat gyűjtöttek a hátrányos helyzetűek zenei nevelésére, a rászoruló családoknak. 

A hívőkkel megtelt templomban az Erdélyből érkezett szerzetest Bérczi L. Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság apátja köszöntötte, és mellette állt Dékány Árpás Sixtus emeritus apát, ciszterci atya is. Böjte Csaba szavai alapján a gazdag ifjúra és történetére gondolt, arra, hogy ha szegényeknek adja vagyonát, úgy lehet igazán gazdag, ám a kapzsiság, a hatalomvágy nem engedi ezt, s azt is felidézte, hogy Jézus Krisztus azt mondta neki, nehéz átmenni a tű fokán. A ferences  szerzetes szerint nemcsak a gazdag ifjúról, rólunk is szól ez a történet, nem csak a vagyonosoknak, mindannyiunknak nehéz túljutni a megpróbáltatásokon, a lemondásokon. "Ám Jézus nem erőltet semmit, próbál nemesíteni. Igazán nagyok akkor lehetünk, ha mindenki szolgáivá válunk. Ne köldöknéző, savanyú uborkák kell legyünk, ha gondokat látunk magunk körül, alázattal próbáljuk azokat megoldani" – fogalmazott Böjte Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában