Birtokba vehették

2022.07.09. 16:52

Megújult a vitorláskikötő és diáktábor Révfülöpön

A tehetséggondozás kiemelt helyszíne az MCC Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor, amelyet most jelentős felújítást követően birtokba vehetnek a diákok. A szombati avatási ünnepségen elhangzott, hogy a Mathias Corvinus Collegium (MCC) célja, hogy minden évszakban használható, korszerű, több száz fiatal elszállásolására, oktatására, sportra nevelésre és játékos foglalkoztatására alkalmas tehetséggondozó központot hozzon létre Révfülöpön.

Tóth B. Zsuzsa

Navracsics Tibor miniszter leszögezte, hogy ha az ember minőségi környezetben él, maga is minőségibbé válik Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A megnyitón köszöntőt mondott Navracsics Tibor miniszter. A térség országgyűlési képviselője úgy vélte, hogy ha most Cholnoky Jenő lenéz fentről, akkor mosolyog, mert itt esszenciálisan megjelenik minden, amiben ő hitt. – A Balaton partján fiatalok népesítik be ezt a tábort. Cholnoky Jenő ezer szállal kötődött a térséghez és az ifjúsághoz és a legnehezebb körülmények között is egyetemi oktató maradt. Amikor veszélyben volt az élete, akkor is ide vonult vissza. A víziója az volt a jövő Magyarországáról, hogy ha egy olyan, minőségi országot akarunk Európában, amely a teljesítményével, érdemeivel vívja ki a figyelmet, más nemzetek tiszteletét, akkor azt a fiatalokkal, a minőségi oktatással és környezettel kell kezdeni. Ha az ember minőségi környezetben él, maga is minőségibbé válik. Hazánk esetében a kultúrának, oktatásnak, magas színvonalú tudásnak, teljesítménynek van értelme, ez az, ami az országot Európa élvonalába lendíti – mondta a miniszter.  

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy az MCC fejlesztése kapcsán felmerült annak idején, hogy kell egy tábor. – Ahol a csíkszeredai, zalaegerszegi, szombathelyi, szegedi, veszprémi diákok találkozhatnak. Az MCC otthonra talált Révfülöpön, hálás vagyok ezért a település vezetőinek. Vállaltuk, hogy a kikötőt, amely hosszú évtizedeken át állami tulajdon volt, de magán célra használták és az egykori tervhivatali üdülőt felújítjuk és a diákok számára gyermek ifjúsági táborként üzemeltetjük. A képzési programnak ez lesz az otthona. Elhatároztuk még, hogy vitorlás oktatási programmal rendelkezünk, ebben segített Fa Nándor. Tanácsadóként csatlakozott hozzánk és segít kialakítani a vitorlás kultúrát, valamint annak fő hadi szállását – mondta az elnök. Mint hozzátette, megfogalmazódott még, hogy kapjon nevet a tábor, így választották Cholnoky Jenő nevét, aki nemzetközi színvonalon tett mindent, amit csinált. A hazaszeretet és a nemzetközi kiválóság jellemezte és szintén e két pillér határozza meg a MCC-ben zajló munkát. A szónok köszöntötte a Cholnoky család leszármazottait is.  
 

Fa Nándor (középen) is segítette a tábor felújítását, a kikötő kialakítását


Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy Klebesberghez méltó mindaz, ami most itt történik. – Fontos egy táborban az oktatás mellett a nevelés is, és az, hogy balatoni élményeket szerezzenek a diákok. Komoly fejlesztéseket hajtottunk végre. Fa Nándor irányításával sikerült felújítani a vitorlás kikötőt és olyan infrastruktúrát kiépíteni. Új oktatási közösségi teret és előadó pavilont hoztunk létre, felújítottuk a meglevő épületeket, és a 71-es út feletti gyalogos hidat a biztonságos közlekedés érdekében. Fontos, hogy igazi közösségi élet alakuljon ki a táborban, amely hozzájárul a fiatalok személyisége neveléséhez. Révfülöpön idén eddig közel 300 fiatal táborozott az MCC mind a 24 központjából, még 500 fiatalt várunk. Jelenleg egyszerre ötven főt tudunk elszállásolni, de a következő években több, mint háromszázat szeretnénk már. Célunk, hogy minden MCC-s diák legalább egy hetet tölthessen itt – mondta a főigazgató. Szólt arról is, hogy a hajós és horgász élethez is csatlakoznának a jövőben.  

A kikötőt megáldotta Mihályi Jeromos perjel, a Tihanyi Bencés Közösség vezetője, Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöke pedig a diákokhoz szólt. – Itt vagyunk az édenkertben. Orbán Balázs arra kért, hogy segítsek e telep kialakításában, hogy úgy szolgáljon titeket, hogy maradandó élményt, tanulságot adjon. Amikor a Balaton közepén jön a szél, ott találkoztok Istennel, a természettel, amely megmutatja, hogy hol a helyetek, kik vagytok. Fontos, hogy legyen ilyen intézmény, hogy olyan nevelést kapjatok, amely tovább viszi a jó szándékot a világban. Örömmel szolgálom ezt, ebben társam Török Péter, a telep vezetője. Jó irányba indult a telep, a jövőben olyan hatást kaptok, amelyre érdemes lesz visszagondolni és amilyenre a régi mondás is utal: ha meg akarod találni Istent, menj ki a tengerre – mondta Fa Nándor.  

Kubassek János, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója Cholnoky Jenőt méltatva vallotta, hogy amikor Török Péter alpolgármester megkereste terveivel, jó érzés fogta el. – Olyan emberről van szó, aki a földrajztudomány mellett a magyar művelődéstörténet jeles egyéniségei közé tartozik. Akinek a nevét nem csak itthon tisztelték, hanem a világ más tájain is. Szellemi világunk egyik legfontosabb kincse az életmű. Boldogok vagyunk, hogy az utódok jóvoltából fennmaradhatott. Cholnoky itt pihent nyaranta, de a Balaton-parton kutatómunkát is folytatott – mondta a szónok és megnyitotta a Cholnoky természetábrázoló alkotásaiból összeállított helyszíni kiállítást. Orbán Balázs és a Cholnoky-család képviselője felavatta Cholnoky Jenő emléktábláját, Szalai Zoltán és Kondor Géza polgármester átadta a felújított gyalogos hidat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában