Ingatlanhasznosítás

2022.07.07. 10:00

Tapolcai iskolaügy: számonkérik a képviselők a polgármester döntését

Négy önkormányzati képviselő levélben fordult a polgármesterhez a közelmúltban megszűnt Gönczy iskola épülete hasznosításával kapcsolatban.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A levélben az alábbi kérdéseket juttatta el Décsey Sándor, Horváth Gábor, Tóth Bálint és Takács Gábor Dobó Zoltánhoz.
Ki és milyen szakmai érvek alapján döntött úgy, hogy az ingatlannal együtt átadásra került eszközök a Széchenyi István Baptista Középiskolának kerüljenek továbbajándékozásra? Az átadott eszközök milyen értéket képviselnek?
Nem vitatva a fentiekben leírt ajándékozás hasznosságát, felmerült-e annak lehetősége, hogy a közismerten nehéz technikai és infrastrukturális körülmények között működő Szász Márton Általános Iskola is kapjon a használható eszközökből? Ha nem, miért nem?Felmerült-e annak lehetősége, hogy az önkormányzat saját fenntartású intézményei (Kertvárosi Óvoda, Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet, Wass Albert Könyvtár és Múzeum) is kapjanak a használható eszközökből? Ha nem, miért nem? Felmerült-e annak lehetősége, hogy a Tapolcai Városi Múzeum szakemberei átnézhessék a visszamaradt eszközöket abból a célból, hogy a pedagógiatörténeti szempontból fontos tárgyakat elhelyezzék a múzeum gyűjteményében? Ha nem, miért nem?
A kérdésre a polgármester lapunknak adott válaszából kiderül: a Széchenyi-iskola már korábban jelezte az önkormányzatnak – mivel a képzésük egybevág a Gönczyben folyt pék-cukrász szakképzéssel, valamint a Széchenyiben informatikai szakképzés is van –, hogy szeretné megkapni az eszközöket. Így a nulla értéken szereplő eszközök – amelyekre a hivatali apparátus által a bekért szakértői vélemények
alapján folyamatban lévő selejtezési eljárás lezárását követően megsemmisítés vár – oda kerültek. Ráadásul a Gönczy pedagógusainak és diákjainak egy része ott kezdi meg a tanévet szeptemberben. 

– Az önkormányzat – együttműködve Rig Lajos korábbi országgyűlési képviselővel – a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola tagintézményei számára többször, több alkalommal adományozott külföldről származó, oktatást segítő eszközöket. Ezenkívül városunk – annak ellenére, hogy a tankerülethez tartoznak az oktatási intézmények – felújított valamennyi tornatermet, és egyéb fejlesztésekhez is nyújtott jelentős anyagi támogatást például a gimnázium esetében. Az intézményrendszer az elmúlt évtizedben részben önerőből, részben pályázatból számos felújításon esett át és újult meg, bízunk benne, hogy ez a folyamat folytatódhat. A Széchenyi-iskola több mint tíz éve a baptista egyházhoz került fenntartásba, azóta a várostól nem kapott támogatást. Úgy gondolom, hogy az ott tanuló diákok, akik nemzetközi és országos versenyeken kiválóan szerepelve viszik Tapolca jó hírét, megérdemlik, hogy ennyivel is segítsük az oktatásukat – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy jelezte még igényét a Cselle-Ház Kft., a Tapolcai Média Kft., a Tapolcai Diák- és Közétkeztető Szolgáltató Kft., valamit a polgármesteri hivatal is néhány eszközre. – Amennyiben a múzeum munkatársai úgy vélik, hogy a diszeli egykori iskolában számukra pedagógiatörténeti szempontból érdekes tárgyak lehetnek, egyeztetett időpontban megtekinthetik a hátrahagyott eszközöket, bútorokat, amelyeket készséggel át is adunk–sorolta Dobó Zoltán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában