Alzheimer kávéház Veszprémben

2022.09.22. 06:50

Egészséges életmóddal nagy eséllyel megelőzhető az időskori demencia

Tihanyi sétával emlékezett az Alzheimer-világnapra a veszprémi Alzheimer kávéház csoportja; érintettek, családtagok, segítők döntöttek úgy, hogy ezt a szép őszi napot használják fel olyan élmények gyűjtésére, amelyekkel a jelen lehet gazdagabb.

Őrsi Ágnes

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az Alzheimer-világnapot 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság. Mára több mint 80 országban emlékeznek meg róla, hazánkban 2011 óta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-ben nyilvánította népbetegségnek a kórt, ezzel is figyelmeztetve a nemzeteket, hogy törődni kell a rohamosan terjedő, főként időseket elérő betegség érintettjeivel. Magyarországon 2014-ben, Győrben alakult az első Alzheimer kávézó, amelyet országszerte 14 követett, hogy találkozási alkalmakat, hasznos élményeket biztosítson a demenciával élőknek, hozzátartozóiknak. Globális kampányról van szó, célja a lakosság ismereteinek bővítése, az üzenet eljuttatása, miszerint egészséges életmóddal nagy eséllyel megelőzhető az időskori demencia, a szellemi képességek kóros mértékű elvesztése, ami nem szükségszerű következménye az öregedésnek. A kampány célja még elősegíteni az Alzheimer-kórral érintettek elfogadását, küzdeni a megbélyegzés, a betegséget körülvevő stigmák ellen.
Ezt teszi a Jutasi köztérben az EKF-program (Európa Kulturális Fővárosa program) égisze alatt működő Bölcsek Kávéháza is, amely otthont ad a veszprémi Alzheimer kávézónak, ahol kéthetente, szerdánként találkoznak a demenciával élők, családtagjaik és segítőik. A csoport vezetője, Husztiné Farkas Katalin ötlete volt, hogy szeptember 21-ét, az Alzheimer-világnapot tihanyi sétával ünnepeljék. Társult a csapathoz az EKF képviselője, valamint a Balatonalmádi Szociális Központ vezetői, mivel ott is szeretnének egy találkozóhelyet létrehozni demenciával élőknek.
Meglepetésként a Rege cukrászda látta vendégül a Tihanyba látogató csapatot, melynek tagjai őszinte örömmel élvezték a finom falatokat, a napsütést, a játékot. A nap Veszprémben filmvetítéssel folytatódott; a Völgyikút Idősek Otthona demensrészlegében Szekeres Csaba és Gáspár Judit dokumentumfilmje, a Hűség volt látható egy Alzheimer-kórral élő idős hölgy utolsó hónapjairól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában