Magyar Falu Program

2022.09.03. 12:37

Elektromos autó segíti Kővágóörs fenntartását

A Magyar falu program keretében vásárolt 15 millió forint értékű elektromos kistehergépjárművet adták át a településen szombaton délelőtt.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az avatási ünnepségen Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter méltatta a község erejét.  

– Kővágóörs nemcsak természeti szépségeiről és előnyös fekvéséről híres, hanem arról is, hogy szembe kell néznie azzal a problémával, amellyel a többi  Balaton-parti településnek is. Az év mind a 12 hónapjában meglehetősen sokan jönnek ide látogatni a falut, vagy itt laknak, ez a második, vagy éppen a fő otthonuk. Annak ellenére, hogy a falu ellátórendszere kicsi népességre van tervezve, de annál sokkal nagyobbat kell kiszolgálnia, eddig is meg tudtuk oldani ezt a problémát. Örülök, ha segíthetünk az itt élőknek, hogy az általuk megszokott vagy annál magasabb életszínvonalon élhessék életüket. Hiszen ez azt is jelenti, hogy akkor többen jönnek ide látogatóba, többen választanak itt maguknak ingatlant, és ez a falu fennmaradását, az itteni közösség megerősödését is jelenti. Az ilyen, a közszolgáltatások magasabb működési színvonalát lehetővé tevő beruházások nemcsak a jelent, hanem a jövőt is szolgálják. Különösen, ha egy gépkocsiról van szó, amely fenntarthatósági szempontból is dicséretes, és azt bizonyítja, hogy Kővágóörs nemcsak a jelenben, hanem a jövőben is gondolkodik – mondta a miniszter és gratulált a gépjárműhöz.  

Fotós: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Horváth Dezső polgármester arról beszélt, hogy a 15 milliós beszerzéssel vásárolt gépkocsi a közterület-fenntartási feladatokat könnyíti meg a jövőben. – A községnek van mivel dicsekednie. Az utóbbi négy év alatt közel 900 milliós uniós és állami fejlesztési forrás, kormányzati támogatás jutott a településnek. Ebből kétmilliárdos fejlesztést hoztunk létre. Legutóbb közel 25 milliós támogatást kaptunk az egykori Speiz kocsma épületének teljes felújítására. A község ingyenes vagyonátadás keretében kapta meg a pálkövei településrészen az úgynevezett nádas házat és a Bajcsy-Zsilinszky-házat. Terveink szerint a Kernács-ház is a falué lesz, továbbá az elkerülő út megépítése sokat segítene – mondta a polgármester és hozzátette, hogy céljaik elérése érdekében számítanak a miniszter támogatására a jövőben is.  

Az ünnepség végén Szabó Tímea címzetes főjegyző, Navracsics Tibor és Horváth Dezső együtt vágta át a gépkocsin elhelyezett nemzeti színű szalagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában