Forradalom

2022.10.24. 13:00

Az összefogás legszebb példájára emlékeztek Lovason

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 66. évfordulójának előestéjén - az időjárásra tekintettel - a Református templomban gyűltek össze Lovason, hogy tisztelegjenek az egykori Lovasi Forradalmi Nemzeti Bizottság és Nemzetőrség tagjainak emléke előtt.

Napló

Sárdi Máté alpolgármester mondott emlékbeszédét Fotó: a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

Sárdi Máté alpolgármester emlékbeszédében 1956 történelmi és erkölcsi üzeneteinek fontosságát méltatta, kiemelve, hogy a forradalom napjaival az összefogás legszebb példájára emlékezünk. A településvezetőt követően Pintér Zselyke Ida 5. osztályos tanuló szavalata hangzott el, majd Molnár Brigitta, a Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja adott zenés emlék-műsort.

A templomi megemlékezés végén a helyi Önkormányzat, a Lovasi Református Egyházközség, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet és a Simon család képviselői megkoszorúzták a templom oldalán lévő 56-os emléktáblát, majd fáklyás emlékmenet vonult a Stefanovszky-házhoz. Itt Lovasi Jenő m. kir. főhadnagy, az 1956-os Lovasi Forradalmi Nemzeti Bizottság tragikus sorsú elnökének emlékét idézték fel a 2021-ben, születésének 110. évfordulóján állított emléktáblánál, ahol Kovács Mária Györgyi unoka köszöntötte a megjelenteket.

A tiszteletadás végén Lovas Község Önkormányzata nevében Sárdi Máté alpolgármester és Simon Róbert önkormányzati képviselő, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet közösségét képviselve Pintér Kornél országos elnök és Pintér Huba Csanád helyezték el koszorúikat, tisztelegve a hajdani forradalmi vezető emléke előtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában