Beruházás összefogással

2022.10.28. 20:00

Bíznak a jövőben: bővítik a litéri iskolát

Bővítik 1,3 milliárd kormányzati támogatásból a Litéri Református Általános Iskolát, új kétszintes épülettel, hangzott el az alapkőletételen október 28-án. Az intézmény fenntartója a Litéri Református Egyházközség.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő ünnepi beszédében az összefogást emelte ki, mely a beruházást kíséri. Azt mondta, az iskola minden litéri gyermek számára kiemelkedő jelentőségű. A kormány legfontosabb programja a családok támogatása. Litér lakosságszámban is gyarapodó település, ez indokolta az iskolabővítést is. A képviselő azonnal a beruházás mellé állt, és külön szólt Gulyás Gergely miniszter támogatásáról, majd méltatta a gyarapodó református intézményeket. Ilyen például a választókerületében lévő balatonakarattyai templom, a balatonalmádi közösségi ház és a református óvoda. Mindez mutatja, az embereknek van hite és fontos számukra az, hogy olyan körülmények között neveljék gyermekeiket, melyek méltók a 21. századhoz és a magyar hagyományokhoz. A jelenlegi nehéz időkben különösen felértékelődik a beruházás, mely jelzi, bízunk a jövőben, a békességben, szeretetben, egyetértésben, együttműködésben, mindez örömtelivé teszik az életet, hangsúlyozta. 
Az ünnepségen Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igét hirdetett, melyben egyebek mellett kiemelte, Isten a legfőbb jó, maga a jóság, a tökéletesség, a szentség, jóra fordítja sorsunkat. - Ezért tele vagyunk örömmel, mely megjelenik a nevetésben. A nevetés életörömöt, minden körülmények közötti jókedvet jelent - mondta, majd megáldotta az intézményt. 

- Iskolánk és községünk életében hatalmas esemény ez, hiszen ezekben a válságos időkben kormányzati támogatásból és jelentős saját forrásból, összesen 1,3 milliárd forintból olyan épül, amire nem volt még példa Litéren, 2012-ben átvett iskolánk történetében - közölte Osváth Örs polgármester. 
Az iskolában jelenleg 239 diák tanul, a bővítéssel újabb ötven gyermeknek lesz hely. Az ünnepségen a diákok szép műsorral ajándékozták meg a megjelenteket. Gyenes Viktor iskolaigazgató történelmi eseménynek nevezte az átadást. 
Az ünnepi gondolatok után Kontrát Károly képviselő, Szabó J. Róbert, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese és Gyenes Viktor iskolaigazgató egy hengert helyeztek el az alapkőben, benne egy zsoltáridézettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában