"Mindenki képes"

2022.10.10. 20:00

Konferenciát tartottak az emberségről, sportról és fogyatékosságról a Thury-várban

Emberségről, sportról és fogyatékosságról szólt az a napokban rendezett érzékenyítő konferencia, melyet a Bartos Sándor Óvoda, Általános Iskola és EGYMI szervezett a Várpalotai Olimpiai Baráti Körrel karöltve a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Fontos témában tanácskoztak a szakemberek a várpalotai várban. Jobbra Antalka Zsoltné, a Bartos-iskola igazgatója, az első sor bal szélé Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtikára Fotó: Szabó Péter Dániel

A Mindenki képes címmel meghirdetett szakmai tanácskozás célja az volt, hogy közismert szakemberek bevonásával betekintést nyerjenek az érdeklődők a fogyatékossággal élők mindennapjaiba, ezáltal is segítve őket a társadalmi beilleszkedés folyamatában.

Antalka Zsoltné, a Bartos-iskola igazgatója úgy fogalmazott, ebben a folyamatban a pedagógustársadalom rendkívül fontos szerepet tölt be. Nemcsak példamutatásukkal és szemléletváltásukkal segíthetnek, hanem az általuk biztosított motiváló közeggel is. 

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere arról beszélt, hogy a Bartos-iskola jó híre jóval túlmutat Várpalotán, ezért köszönet illeti Pócsik József örökös igazgatót és rajta keresztül az egész tantestületet, hogy mindazt a nívót és elismerést kivívták maguknak az elmúlt évtizedekben, amely megyeszerte elismertté tette az intézményt.  

– Emberségről, sportról, fogyatékosságról és a mi feladatunkról szól a mai konferencia. Mindez egyszerűen hangzik: szárnyakat adni a ránk bízott gyermekeknek – emelte ki köszöntőjében Pócsik József, a Bartos-iskola örökös igazgatója. 

A Magyar Paralimpiai Bizottság idén ünnepeli fennállásának 25. évfordulóját. A szervezet történetéről, sikereiről és fontos célkitűzéseiről beszélt előadásában Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára. Előadásából kiderült: a testület nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a társadalom megismerkedjen azokkal az erősségekkel, melyeket a parasportolók képviselnek.

Arról, hogy miképp lehet a civil életben egy fogyatékossággal élőt támogatni, és mi szükséges ahhoz, hogy az érintett sikeresen be tudjon illeszkedni a többségi társadalomba, Lengyel Zsófia parasportoló beszélt vetített képes előadásában. A Fejér Megyei Önkormányzat esélyegyenlőségi referense kiemelte, a többségi társadalomnak egyrészt nyitottnak és elfogadónak kell lennie, de szükség van akaraterőre, küzdeni tudásra és toleranciára a fogyatékosággal élők részéről is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában