Aszófő

2022.10.10. 11:00

Láthatatlan uzsonna és logikai játékok

Az Országos könyvtári napok keretében tartalmas és különleges délutánt töltött el a helyi Családbarát Közösség a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének tagjaival hagyományos őszi esélyegyenlőségi programjukon.

Jákói Bernadett

A közös program során a látók megismerkedhettek a vakok számára készült logikai játékokkal is Fotó: Jákói Bernadett

 

 

Az érzékenyítő, szemléletváltó tréning során bepillantást nyertek a látók a látássérültek életébe, mindennapjaikba, megtudták, mik a nehézségeik, s azt is, miképpen lehet őket segíteni a mindennapokban. 

Különféle szemléltető, logikai játékok, eszközök álltak az érdeklődő közönség rendelkezésére. Kipróbálhatták a Braille-írógépet, a szimulációs szemüvegeket, melyek a vakság különféle formáit, stádiumait érzékeltetik, logikai játékaikat – természetesen bekötött szemmel. Egy különleges vak-látó sakkparti élesben zajlott. Bemutatták, hogyan használják a mobiltelefont, milyen programmal olvasnak hangoskönyvet, vagy éppen milyen szoftverek segítségével vehetik igénybe az internet lehetőségeit.  

A láthatatlan uzsonnán a látók is megtapasztalhatták azokat az akadályokat és praktikákat, amelyekkel a látássérültek szembesülnek étkezéseik során. A ,,Vak uzsonna” igazán hangulatossá vált, hiszen annak háttérzenéjét a tréningen részt vevő Sári Attila zenész biztosította, aki bekötött szemmel, vakon zongorázott. 

Az értékes délutánon kirajzolódtak a mindennapok örömei, bánatai, akadályai. A látó közönség tőlük kapott olyan tanácsokat, hogyan tudnak könnyíteni vak polgártársak helyzetén, s kiderült az is, valójában szükség van-e a segítségnyújtásra, ha igen, hol fogják meg a kezüket a segíteni szándékozók, hogyan kínálják meg étellel őket, önkiszolgálásuk során milyen fajta segítség nyújtható. A délután folyamán kézműves-foglalkozás, vászonszatyorfestés, kreatív társasjátékok várták a kisgyermekes családokat. A finomságokról a Családbarát Közösség anyukái, nagymamái gondoskodtak, finom házi süteményekkel kínálták a vendégeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában