Fegyverrel a megszállók ellen

2022.10.19. 13:00

Rendhagyó történelemórán hallhattak az '56-os eseményekről a badacsonytomaji diákok

Pongrátz András, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik meghatározó alakja tartott rendhagyó történelemórát a badacsonytomaji Tatay Sándor Általános Iskola 7-8. osztályos tanulóinak.

Szijártó János

Forrás: a szervezők

Az '56-os eseményekről – amelyekben tizenhét évesen Pongrátz András is részt vett – szóló visszaemlékezést a gyerekek pisszenés nélkül hallgatták. Volt is miről mesélnie András bácsinak, hiszen a Pongrátz testvérek az 1956-os forradalom legendás szabadságharcosai voltak, a hat fiútestvér fegyverrel küzdött a szovjet megszállók ellen Budapesten a Corvin közben. Bátyja, Gergely a Corvin közi felkelőcsoport főparancsnoka volt, de mindegyik Pongrátz bátran kivette részét a harcokból. 

Pongrátz András (középen) Krisztin N. Lászlóval és Bodnár Attila jegyzővel a rendhagyó történelemórán
Forrás: a szervezők

András, az akkori diák az Eötvös Loránd Gépipari Technikumban tanult, és több más mellett részt vett a Felvonulási téren álló Sztálin-szobor ledöntésében, de ott volt a Rádió ostrománál is, barikádot épített és fegyvert fogott az elnyomó hatalom és a szovjet megszállás ellen. Mint elmondta, iparis diákként a közelben lévő iskolából kihozott lángvágóval ő vágta el a Sztálin-szobrot a csizmáknál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában