Fejlődést hozott a térségekbe

2022.10.15. 16:01

Vasúti jubileumot ünnepeltek Veszprémben és Várpalotán

150 évvel ezelőtt nyílt meg Székesfehérvár, Veszprém és Kis-Cell között a vasútvonal. Ebből az alkalomból nagyszabású ünnepséget tartottak Veszprémben és Várpalotán október 15-én, szombaton. Az ismert személyiségek különvonattal érkeztek a veszprémi állomásra.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Az emberek kényelmét, a jövőt, a fejlődést, a gazdasági növekedést szolgálta 150 évvel ezelőtt is a Székesfehérvár, Veszprém és Kis-Cell közötti vasútvonal, mondta Kontrát Károly országgyűlési képviselő, majd kiemelte a veszprémi állomást és környékét érintő felújítási munkálatokat. Mint mondta, a vasutasokat és a MÁV-ot gyermekkora óta tiszteli, a dolgozóknak alapvető szerepük van a vasút működésében, ő maga is szívesen választja a vasúti közlekedést. A következő 150 évhez további sikereket kívánt, mert a vasút élénkíti adott térség fejlődését.

Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport elnök-vezérigazgatója kiemelte, 150 éve a vasút hozta meg a látványos fejlődést Veszprémnek és a térségnek, mert a településeket az ország vérkeringéséhez kapcsolta. A transzeurópai korridor egyik lényeges elemét képező vasútvonal töretlenül fejlődött, villamosították, javultak a paraméterei. Napjainkban óránként jár a Bakony és a Göcsej InterCity Veszprém és Budapest között, mellyel kényelmesen, biztonságosan, kulturált körülmények között lehet közlekedni. A fejlődés nem áll meg, a korszerűsítés folyamatos, a kormányzat támogatásával a vasúti távolságikocsi-állomány 75 százaléka megújulhat 49 ingavonat beszerzésével, melyhez további ötven darab új mozdony is társul. Ilyen fejlesztés az elmúlt ötven évben a mozdonyok terén nem volt. Az elnök-vezérigazgató arról is beszélt, hogy a veszprémi állomás a következő évben megújulhat. Cél, hogy mind többen közlekedjenek a környezetbarát vasúton. 

Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere szerint a vasúti közlekedés népszerűsége töretlen, alapvető jelentősége van a gazdasági, társadalmi fejlődésben. A vasút mindig egyet jelentett a modernizációval. Ezt lehetett látni Veszprém és térsége esetében is, mely a Székesfehérvár, Kis-Cell közötti 150 éves vonalnak köszönhető. A város prioritásként kezeli a vasútállomás környékének megújítását. –A jelek szerint a vasút újabb felvirágzása előtt van, Nyugat-Európában már egyre népszerűbb a fenntarthatóság és a környezetvédelem miatt is. 

Az ünnepi gondolatok után a szónokok leleplezték az emléktáblát, mely a jubileumra emlékeztet, majd Pásztor Márk, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, valamint a balatonfűzfői általános iskola fúvósai és néptáncosai szép műsorral ajándékozták meg a közönséget. A jubileum alkalmából a várpalotai állomáson is ünnepséget tartottak, ahol nyílt napot szerveztek az érdeklődőknek, és egyebek mellett vasútállomás-történeti kiállítást is nyitottak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában