Városépítés

2022.11.11. 07:00

Fabó Péter polgármester büszke Balatonalmádira

Közmeghallgatást tartott a héten Balatonalmádi képviselő-testülete és Fabó Péter polgármester. Több mint háromórás őszinte beszélgetés volt, amelyben beszámoló hangzott el a négy hónapos munkáról, majd a polgármester közös városépítésre hívta a Almádi polgárait.

Kovács Erika

Fabó Péter: Ha összetartunk, és együtt dolgozunk a városért, a siker nem maradhat el Fotó: Domján Attila

Négy hónapja választották meg Fabó Pétert Balatonalmádi polgármesterének. Látni, folyamatosan dolgozik, szívügyének tekinti a balatoni várost, az emberek és a közösség életét. Kifejezetten csapatjátékos, számít a többiek véleményére. Nincs olyan rendezvény sem, amelyen ne venne részt személyesen.   

Kedden volt az első közmeghallgatása. Hogy sikerült?

– Felszabadítóan. Sokan talán azt gondolják, hogy a mai, közösségi médiával átszőtt világban felesleges közmeghallgatást tartani. Pedig nagyon fontos. Ki kell állni a közösség elé, és elmondani, mit végeztél. Milyen gondolataid vannak, van-e íve az elképzeléseidnek, céljaidnak? Látható-e, hogy merre akarsz menni? És főleg: látszik-e, hogy elindultál a csapattal a közösen kijelölt úton, érzékelhető-e a munka? Az emberek azonnal látják, hogy magyarázkodsz, de azt is észreveszik, ha vagy van jövőképed és cselekszel.

Négy hónapja Balatonalmádi polgármestere, és még nem nyilatkozott a sajtónak. Miért?

– Úgy éreztem, hogy akkor kell beszélni, ha már van miről. Egy tenni vágyó ember mindig tele van tervekkel. De amíg nem látod a lehetőségeidet, addig nem érdemes beszélni.

Mi volt az ön számára a legfontosabb, mivel kezdte meg polgármesteri munkáját?

– Megismertem a kollégáimat. 2019 óta vagyok képviselője a városnak, de egészen más információt kérni egy osztályvezetőtől, mint együtt dolgozni vele. Mindenkivel leültem, mindenkinek a szemébe néztem. Aztán megnyugodtam. Azt láttam, hogy kiváló szakemberek vesznek körül, akik arra várnak, hogy támaszkodjak rájuk, fogjam össze őket, és adjak egy közös célt, amely felé elindulhatnak. Erre törekszem.

Hogyan látja Almádi helyzetét és lehetőségeit?

– Balatonalmádi különleges helyzetben van. Körülbelül akkora az egy főre jutó „adóerőnk”, mint egy közepes méretű nagyközségnek. Szorosabb, illetve lelki értelemben kistelepülés vagyunk, hiszen négy szépséges részből áll össze a városunk: Vörösberényből, Budatavából, Almádiból és Káptalanfüredből. Mindegyiket másért lehet szeretni. Tehát az adóbevételünk kicsi, a működésünk viszont évente 2,4 milliárd forintba kerül. Veszprém két és félszer nagyobb nálunk, az úthálózatunk viszont csaknem akkora, mint Veszprémé, 260 kilométeres. Rendelkezünk 56 hektár zöldterülettel, amely nagyon fontos számunkra, nem akarjuk csökkenteni, de a fenntartása sokba kerül. A feladat tehát hatalmas. Meg kell találnunk a bevételeinket, és virágzó várossá kell tennünk Balatonalmádit.

Mi az elképzelése, hogyan lehet emelni a város anyagi erejét?

– A feladat egyértelmű. Bevételt kell hoznunk a városunknak, a lakóparkfejlesztések ugyanis nem segítenek. Kizárólag olyan beruházásokat fogunk támogatni, amelyek gazdagítják Balatonalmádit és komoly adóbevételt hoznak. Támogatjuk a turizmus szereplőit, de elvárjuk, hogy ők is tegyenek a városukért. Előre kell gondolkodnunk, rengeteget, de okosan kell pályáznunk. Terveket kell készítenünk a városunk jövőjéről, és ezeket meg kell valósítani. Balatonalmádi polgáraira óriási szükségünk van, meg kell őket szólítanunk. Ha összetartunk, és együtt dolgozunk a városért, a siker nem maradhat el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában