Közösen ünnepeltek

2022.11.22. 10:00

Negyven éve alakult a nemzetiségi dalkör Magyarpolányban

A dalolás ott van a mindennapjainkban, mi döntjük el, hogy milyen mértékben. A magyarpolányi német ajkú lakosság részéről megfogalmazódott az igény, hogy népdalkincsüket ápolhassák, bemutassák, és az utókornak átadják.

Tisler Anna

Négy évtizedet ünnepeltek

Fotó: Gyarmati László/Napló

Tíz lelkes magyarpolányi 1982. október 21-én tartotta az első próbát az alsó iskola épületében. A létszám egyre nőtt, volt, amikor huszonhatan daloltak. Grőber József polgármester – aki maga is tagja a fennállása 40. évfordulóját ünneplő Magyarpolányi Német Nemzetiségi Dalkörnek – köszöntőjében kijelentette, szép, ha egy család vagy baráti kör énekel együtt, de az igazán felemelő az, ha egy közösség teszi ezt, az ugyanis maga a harmónia. A dallal mindent ki lehet fejezni. Mi is a vonzerő, amiért a dalosok vállalják a heti próbákat, a fellépéseket, az utazást? Az összetartó csapat, a dalolás szeretete. Ahhoz, hogy működjön, sok minden szükséges: dalosok, aki összefogja őket, a karnagy, valamint fenntartó, jelen esetben a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Önkormányzat. A fenntartó sikeres pályázatai által működteti a csoportot, nem kér támogatást a községtől. Az alakulás óta dalköri tag Ticzer Józsefné az elmúlt évtizedekben, ha a próbák, fellépések, utazások időtartamát összeadjuk, egy évet töltött a népdalkincs ápolásával. 

A nemzetiségi kulturális csoportok missziós szerepet töltenek be, hozzájárulnak az identitás megőrzéséhez és az ifjúság neveléséhez, jelentette ki Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke. A magyarpolányi kórus ezt a missziót kiválóan teljesíti. Reméljük, hogy gyermekeink és unokáink a hagyományt örömmel viszik tovább, fontos lesz számukra elődeik nyelve, kultúrája. Heilig Ferenc ez alkalommal köszönetet mondott Grőberné Adorján Renáta karnagynak is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában