MTA Veab

2022.12.21. 09:29

2022 kiemelkedő ifjú kutatóit díjazták Veszprémben

A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának (Veab) székházában átadták a Veab Kiemelkedő Ifjú Kutatója 2022 díjakat, immár tizenharmadik alakalommal. Padisák Judit akadémikus, a Veab elnöke megnyitójában köszöntötte a megjelenteket, majd Markovszky Györggyel, a Realit Zrt. vezérigazgatójával együtt átadta a természettudományok és műszaki tudományok terén kiváló eredményeket elérő, 35 év alatti kutatók kitüntetéseit.

Napló

Forrás: Napló

A díjátadót követően a kutatók – valamennyien a Pannon Egyetem munkatársai – rövid előadás keretében mutatták be tudományos eredményeiket. 

Selmeczy Géza Balázs
Forrás: Napló

Selmeczy Géza Balázs előadásában a fényenergiából biomasszát termelő, a légköri nitrogén megkötésére képes baktériumok formagazdagságáról és hasznosságáról beszélt és ismertette a plankton közösségek környezeti hatásokra adott válaszaival kapcsolatos kutatási eredményeit. Ezek a baktériumok a felszíni vizek ökológiai állapotának fontos indikátorai. 

Ruppert Tamás
Forrás: Napló

Ruppert Tamás kutatásai elsősorban új algoritmusok és nyílt forráskódú eszközök fejlesztésére irányultak. Ezek az eszközök nem helyettesítik az embert, hanem támogatják és növelik munkájának hatékonyságát és elvezethetnek akár az ötödik ipari forradalomhoz. Az ipari megvalósítások sora igazolta a kutatások eredményességét. 

Zsiborács Henrik
Forrás: Napló

A napenergia hasznosítása, napelemes rendszerek szabályozása és az energiatárolás terén elért kutatási eredményeit ismertette Zsiborács Henrik. Az ifjú kutatónak több szabadalma is van ezen a területen. Különösen érdekesek a Nap mozgását követő napelemrendszerek vezérlésével kapcsolatos megoldásai. 

Éles András
Forrás: Napló

Az energiaellátó és -szolgáltató rendszerek optimálásával foglalkozó Éles András előadásában példaként bemutatta egy gyár hő- és villamosenergia-igényének optimális kielégítését különböző energiahordozók felhasználásával. A földgáz és villamos energia mellett megvizsgálta a napenergia és biomassza felhasználási lehetőségeit is. 

Jakab Miklós
Forrás: Napló

Jakab Miklós kutatásai az emberi szervezetbe beültethető csontprotézisek fejlesztésére irányulnak. A cél a nagyobb szilárdság elérése mellett a lehető legjobb beépülés elérése. Kutatásai ezért az emberi csontokhoz hasonló szerkezetű anyagokon kialakított hidroxiapatit bevonatok készítésére és vizsgálatára irányultak. Meggyőző erejű elektronmikroszkópos képekkel és a bioaktivitás mérésével igazolta az elképzelés sikerét.
Markovszky György, a Veszprémi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében kiemelte a mecenatúra fontosságát, a pályakezdő kutatók támogatását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában