Olvasónk írja

2022.12.31. 08:00

Kétszázhúsz éve született a haza bölcse

Deák Ferenc  1803. október 17-én Söjtörön, nemesi családban született.

Forrás: Wikipédia

Édesapja Deák Ferenc, édesanyja Sibrik Mária. A szülők korai halálát követően rokonok nevelték gyermekeikkel együtt. Középiskolát többek között Keszthelyen és a Dunántúl Athénjában, a Pápai Református Gimnáziumban végezte. 1821-ben a Győri Jogakadémián jogi diplomát szerzett, majd a fővárosban a Királyi Táblánál ügyvédi vizsgát tett.
Kortársai nagyra becsülték, elismerték tevékenységét, a „haza bölcse” jelzővel illették. Az ellenzéki pártok vezéregyénisége volt, így a liberális ellenzéknek (1882–40), az Ellenzéki Pártnak (1848), a Deák-pártnak (1865–75), a Szabadelvű Pártnak (1875–76). Az 1848. március idusát követően megalakult Batthyány-kormányban igazságügy-miniszteri tárcát kapott. Zala vármegye országgyűlési képviselőjeként sokat tett szülőföldjének érdekében. Sümegen gyakran megfordult, a barokk városhoz szoros szálak fűzték. Nagy érdeme a kiegyezés szorgalmazása. Az  1865. április 16-án a Pesti Hírlapban megjelent cikkében sürgette az osztrákokkal való megegyezést. 1867-ben megtörtént a kiegyezés, új állam született, az Osztrák–Magyar Monarchia. 
Emlékét országszerte utcanevek, szobrok őrzik.

Czeidli József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában