Ünnep

2022.12.20. 20:00

Saját készítésű ajándékokat adtak át a veszprémi börtön fogvatartottjai

Saját készítésű ajándékot adtak a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet (VMBVI) fogvatartottjai a Befogadás Háza lakóinak. A Fogvatartottak reintegrációja című projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Angyalkákat és karácsonyi üdvözlőlapokat adtak át kedden fogvatartottak a Befogadás Háza lakóinak, akiknek levetítettek egy szép karácsonyi műsort is, amelyet az intézetben vettek fel. A megjelenteket Szaller Péter, a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi szakmai koordinátora köszöntője után Gyarmati Margit alezredes és Jády Luca, a program szakmai tanácsadója – akik a VMBVI képviseletében érkeztek – elmondták, a Fogvatartottak reintegrációja című kiemelt projekt konzorciumi partnerségben, a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága együttműködésével 5,734 milliárd forint 100 százalékban európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból valósul meg. 

A projekt a büntetés-végrehajtási szervezet reintegrációs tevékenységeivel szorosan együttműködve, azt kiegészítve folyik, és egyik eleme a jóvátételi programok megvalósítása, valamint a fogvatartottak foglalkoztathatóságának javítása, alkalmassá tétele szabadulás után a munkaerőpiacon való megjelenésre vagy munkaerőpiaci programba történő belépésre. A jóvátételi program nemcsak a bűncselekmény elkövetésével okozott kár vagy sérelem szimbolikus jóvátételére irányul, hanem a fogvatartottak az adott élethelyzettel, illetve a büntetőeljárással okozott kárt, sérelmet tudják szimbolikusan helyreállítani a kisközösségek és a társadalom számára nyújtott programok keretében. 

A projekt keretében eddig 24 büntetés-végrehajtási intézet 30 objektumában 168 jóvátételi program valósult meg. Októbertől új foglalkozási rehabilitációs program indult a munkavégzésbe valamely okból nem bevonható fogvatartottaknak. Számukra kiemelten fontos egy olyan program, ahol szinten tartják, fejlesztik munkavégző képességeiket, készségeiket, hogy szabadulásuk után jobb esélyekkel indulhassanak a munkaerőpiacon. 

A fogvatartottak nemcsak jóvátételi programon vettek részt, hanem a foglalkozási rehabilitációs projektben is készültek a karácsonyi ünnepekre. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában