Védőszent

2022.12.05. 10:00

Szent Borbálára emlékeztek Ajkán

Koszorúzással emlékeztek Szent Borbálára, a bányászok védőszentjére a hagyományórzők az Agorán álló szobornál december 3-án. Győr Sándor, a Bányász Nyugdíjas Szakszervezet titkára  köszöntőjében megfogalmazta, hogy a rájuk a föld mélyén leselkedő veszély tudatában lévő bányászok 139 évig végezték nehéz munkájukat Szent Borbálában bízva. A 139 év a történelemben is nagy idő, egy város életében számottevő.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

A településen a szénbányászatra épült az erőmű, az alumínium- és üveggyártás, valamint számos ipari létesítmény. A poros, sáros faluból 33 ezres lélekszámú, korszerű város lett, amelyben minden megtalálható, ami az emberi életet szebbé teszi. A 139 év alatt 88 millió tonna szenet termeltek ki, és a bánya 100 ezer ajkai és térségi család tisztes megélhetését biztosította. A bányászatnak áldozatai is voltak, 189 bányász az életét adta a szakmáért. 

Ma hallunk olyan híreket, hogy újra megnyitnák a bányákat, de kikkel? A bányanyitáshoz számos ágazatban dolgozó szakemberekre volna szükség. A szénre is szükség volna a jelenlegi, energiagondokkal küzdő időben. Bevált a jóslat, hogy 15-20 év múlva nagyon fog hiányozni a szén, a bányászat. 

A város nevében Dorner László alpolgármester és Pákai Péter önkormányzati képviselő koszorúzott, majd a hagyományőrzők helyezték el közös koszorújukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában