A település szerelmesévé vált

2023.01.11. 17:30

Díszpolgárrá avatták a sümegi főépítészt

Lapunkban már olvashatták, hogy díszpolgári címet adományoztak a sümegi városnapon Papp Zoltán Tamás okleveles építészmérnöknek több évtizedes főépítészi munkássága elismeréseként.

Szijártó János

Talán nem meglepő, hogy Sümegen a belváros rehabilitációja volt az első és mindvégig talán legfontosabb feladata. Főépítészként végzett kiváló szakmai munkáját dicséri, keze nyomát őrzi a város. Amint az a minapi ünnepségen elhangzott, működésének több mint három évtizede alatt nemcsak a városképre ügyelt, nemcsak a hivatali teendőit látta el a legnagyobb szakmai hozzáértéssel, de időközben a település szerelmesévé is vált. Tulajdonképpen igazi sümegi lett, aki a város érdekeit képviselte a szakmai fórumokon. 2004-ben neki köszönhetően Sümeg adott otthont a főépítészi konferenciának. A városfejlesztési tervek megszületésében is hathatós segítséget nyújtott a mindenkori önkormányzat vezetőinek. Főépítészi tevékenysége, áldozatos munkája a város szinte minden szegletében visszaköszön, méltán tükrözi ezt többek között a belvárosi vagy a várkörnyéki látkép.

Papp Zoltán főépítész (balra) díszpolgári címét veszi át Takács Nóra aljegyzőtől és Végh László polgármestertől
Fotós: Szijártó János/Napló

A díszpolgárrá avatott Papp Zoltán Tamás 1944-ben született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a budapesti Madách Imre Gimnáziumban végezte, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott 1968-ban. 1982-ben ugyanitt szerezte meg a városépítés-városgazdálkodási szakmérnöki képesítését. 1972-ben a Magyar Építőművészek Szövetsége mesteriskoláját is elvégezte.

Szakmai pályafutása a diploma után az Ipartervnél kezdődött, ahol 1968–1976 között építész-tervezőként tevékenykedett. Olyan szakmai sikerek jellemzik ezt az időszakot, mint a Budapesti Szemétégetőmű, amely az 1986-os hannoveri nemzetközi építőipari szakvásáron Constructa Preis ’86 díjban részesült. A Balaton-felvidékkel 1976-ban került kapcsolatba, amikor a tapolcai balatoni építési körzet főmérnöke lett. 1989-től Sümeg város főépítészeként dolgozott, de hosszabb-rövidebb ideig több településen is ellátta ezt a feladatot, például Tapolcán és Badacsonytomajon. Tevékenysége hozadéka volt, hogy Tapolca Hild-díjban részesült. 1997-től az Országos Főépítészi Kollégium tagja, a MUT főépítészi tagozatának vezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában