A kitelepítésre emlékeztek

2023.01.17. 07:00

Márkóról Herendig meneteltek a svábok kitelepítésére emlékezve

A svábok kitelepítésének 75. évfordulóján Bánd, Márkó és Herend német nemzetiségi önkormányzata emlékmenetet szervezett vasárnap.

Juhász-Léhi István

A megemlékezések Márkón kezdődtek Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az összefogás és közös emlékezés onnan ered, hogy a három településről a kitelepítésre ítélt sváboknak a herendi vasútállomáson kellett jelentkezniük és az ismeretlenbe indulniuk 1948. január 13-án. Erről is beszélt a Naplónak Hudi Katalin, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Hivatala veszprémi regionális irodájának vezetője.

– Ezeket a településeket összeköti a közös múlt, ezért összefogtunk és megszerveztük az emlékmenetet – mondta.

Forrás: SzeretFilm Stúdió

A menet Márkóról indult, ahol felkeresték az emlékezők a kitelepítési emlékművet, majd gyalog haladt a menet a bándi emlékműhöz. Végül a herendi vasútállomás következett, ahol a többi helyszínhez hasonlóan koszorúztak és gyertyát gyújtottak a résztvevők – közel százan – az ősök emlékére. Természetesen voltak, akik a koruk miatt nem tudták végiggyalogolni a távot, ők a helyszíneken emlékeztek.

Forrás: SzeretFilm Stúdió

– Az úton volt alkalmunk beszélgetni, sokan elmesélték családjaik történetét – fogalmazott Hudi Katalin. – Herenden például a nemzetiségi önkormányzat elnök asszonya, Etlinger Gáborné a Historia domusból, a templom naplójából olvasta fel azt, hogy 1948-ban mit írt az akkori atya. 

Forrás: SzeretFilm Stúdió

Ugyanakkor a felújított márkói Szent Márk Háznál egy néma jelenetet adtak elő, aminek végén sokaknak könny szökött a szemébe... Rákérdeztem arra is, hogy Herenden hány sváb honfitársunkat érintette 75 éve a kitelepítés. Az irodavezető asszony elmondta, a porcelánjáról világhíres településről 44 embert űztek el, ám a gyár miatt sokan mentességet kaptak. Viszont Márkón a lakosság 82 százalékának menni kellett... 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában