"A függetlenség bajnok férfija"

2023.01.25. 09:00

Petőfi példaképére emlékeztek Vanyolán

A bakonyaljai Vanyolán 215 esztendővel ezelőtt, 1808. január 20-án látta meg a napvilágot Vajda Péter irodalmár, természetbúvár, pedagógus, társadalomkritikus, aki Petőfi Sándor előfutárának tekinthető. Erre emlékeztek ünnepség keretében a helyiek és a pápai Petőfi Városbarát Egylet tagjai.

Rimányi Zita

Forrás: Petőfi Városbarát Egylet

A megemlékezés, a vanyolai Vajda-évforduló egyben az idei Petőfi-bicentenárium jegyében telt, ugyanis Petőfi Sándor költő, forradalmár kétszáz éve született – tájékoztatta lapunkat Kerecsényi Zoltán, a pápai Petőfi Városbarát Egylet ügyvivője. Az önkormányzat által szervezett ünnepségen Varga Rita polgármester elevenítette fel Vajda Péter életének fontosabb állomásait. Viharos sorsú magyar értelmiségi volt, aki mindössze 38 évével szállt sírba. A magyar–latin füvésznyelvi rendszertan létrehozásával úttörő szerepet vállalt a hazai természettudomány kialakításában. Petőfi „a függetlenség bajnok férfijaként” siratta meg. Vajda szabad elveiért, függetlenségszeretetéért, szókimondóságáért számos megpróbáltatást, üldöztetést szenvedett el. 

Forrás: Petőfi Városbarát Egylet

Tavaly nyáron a Pápai járás első Petőfi-bicentenáriumi emlékművét Vanyolán állították fel. Ugyanis Vajda Péter gyakorlatilag előfutára volt Petőfi Sándornak s 1848–49 forradalmának, Petőfi pedig Vajda méltó szellemi utódjának bizonyult. Vajda Péter felvilágosult eszmeisége, gondolatvilága hatott Petőfi Sándorra. Petőfi élénken követte, olvasta, nagy becsben tartotta az alulról felemelkedett, jobbágyszármazású Vajda hadakozásait, példaképként tekintett rá. Bizonyára pápai, református kollégiumi diákként jól tudta, hogy innen, a város mellől indult a szabad eszmék lánglelkű hirdetője, aki Petőfi pápai időszaka alatt már országos hírű publicistaként, a reformkor nagy népművelőjeként és pedagógusaként volt ismert. Így, amikor 1846. február 10-én elhunyt, nem volt csoda, hogy egy külön verssel, a Vajda Péter halálára cíművel búcsúztatta el, gyászolta meg őt Petőfi. Szarvasi sírhantjához is elzarándokolt kegyeletét leróni.

Forrás: Petőfi Városbarát Egylet

„Legkeserűbb az én könyűm, ki benned / A függetlenség hősét siratom!” – Petőfi Sándor Vajda Péter halálára című költeményének utolsó két sora olvasható a településközpontban 2022 óta álló Petőfi-bronzportrés emlékkövön. A január 20-i főhajtás résztvevői koszorúkat helyeztek el és mécseseket gyújtottak meg itt és Vajda Péter szülőházának emléktáblájánál. Vajda Péter leszármazottja, Kovács Attiláné Vajda Edit nyugalmazott pápai ének-zene tanárnő is részt vett az eseményen – emelte ki Kerecsényi Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában