Projekt

2023.02.15. 11:30

Az éghajlatváltozás negatív hatásaira készül a Pannon Egyetem

Az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium a Pannon Egyetem vezetésével hazai egyetemek, kutatóhelyek és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakmai együttműködésével, multidiszciplináris szemléletben, egységes szakmai irányítás mellett valósul meg.

Napló

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A 3,571 milliárd forint értékű támogatás segítségével létrehozott tudásközpont az éghajlatváltozás jellemzőinek vizsgálata, az éghajlatváltozás elemeinek az emberi egészségre, természeti, gazdasági rendszerekre és a társadalomra gyakorolt hatásainak tanulmányozása mellett a technológiai, gazdasági és társadalmi adaptáció területén végez kutatás-fejlesztési tevékenységet. 

A Nemzeti Laboratórium hozzájárul a részt vevő intézmények K + F + I kapacitásainak fejlesztéséhez, támogatja a kutatási eredmények beépítését az oktatásba a körforgásos gazdaság, a fenntarthatóság, a klímasemlegességre való törekvés és a klímaadaptáció területén. Szakértő partnerként elősegíti a beavatkozási területeken az országspecifikus stratégiák tudományos megalapozását, megalkotását és finomhangolását. Szerepvállalása nemcsak az oktatás, a kutatás és az innováció színterén, de a gazdaság- és társadalomfejlesztésben, a felzárkóztatásban, illetve a térségi szereplőkkel való szorosabb hálózati, partneri együttműködésekben is kiemelkedő. 

A Nemzeti Laboratórium működése során elérni kívánt szakmai eredmények konkrét gazdasági és társadalmi hasznot hoznak Magyarország számára az éghajlatváltozás következményeire való felkészülés és az elszenvedett hatások mérséklése területén. A tudásközpont erősíteni fogja a részt vevő szervezetek szakmai együttműködését, nemzetközi beágyazottságát, tudományos elismertségét és nemzetközi forrásgeneráló képességét, innovációs potenciálját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában