Megemlékezés a Brusznyai-emlékműnél

2023.02.24. 20:00

Hétköznapi emberek váltak hőssé

A magyarok hőseivé váltak azok a kommunista rendszer ellen szavukat felemelő emberek, akiket a rezsim emiatt tönkretett, fogalmazott Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából pénteken tartott megemlékezésen.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az eseményt a Fidelitas Veszprémi Szervezete rendezte meg a Brusznyai-emlékműnél. Ovádi Péter beszédében úgy fogalmazott, a kommunizmus a huszadik század egyik legmérgezőbb eszméje volt: nézetei hazugságokkal fertőzték meg a társadalmat, és a hamis tanokat megfélemlítéssel, ártatlan emberek élete árán erőltették a rendszer csatlósai a népre. Elérték, hogy magyar magyarról jelentsen, és félelemben éljen a nemzet. – A kommunisták azt mondták, a hatalom a népé. Akkor hogy lehet az, hogy Rákosi, Kádár és Pap elvtárs magyar családok tízezreinek életét tette tönkre, ártatlan embereket küldve a Gulagra, börtönbe vagy akasztófára, akiknek nem volt más bűnük, mint hogy szót emeltek a hazug rendszer ellen – fogalmazott az országgyűlési képviselő. 

Hozzátette, a rendszer ellen fellépők szavai máig visszhangoznak, a mai és a jövő generációk feladata, hogy ezeket az üzeneteket meghallják. A képviselő szerint ugyanis a múltat magunk mögött lehet hagyni, de az elevenen él tovább. Ovádi Péter felidézte, február 25-ét 2000-ben nyilvánította a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapjává az Országgyűlés: 1947-ben ezen a napon tartóztatták le és hurcolták a Gulagra Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. A kommunista rezsim ezt követően több tízezer ember ellen követett el bűntettet, köztük Brusznyai Árpád ellen. Az ellene hozott halálos ítélet megtestesíti a kommunizmus gonoszságát, húzta alá a képviselő. A megemlékezést koszorúzás zárta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában