Immár nyolcadik alkalommal

2023.02.18. 20:00

Visítástól vigadásig: böllérfesztivált rendeztek Nemesgörzsönyben (videó)

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Nemesgörzsönyi Böllérversenyt és -fesztivált. A valódi falusi disznóvágás hangulatát tükröző rendezvényen 15 csapat mérte össze tudását. Az eseményen ott volt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Hajnali öt órakor a porták elfoglalásával kezdődött a rendezvény, két órával később pedig a benevezett csapatok már megkezdték a sertések feldolgozását. A rendezvény célja a vidéki értékek, tradíciók, a falusi szokások és gasztronómiai hagyományok bemutatása, a vidám vásári forgatagok kultúrájának újjáélesztése volt. Sonka, szalonna, hurka, kolbász, toros étel készült, melyet szakavatott zsűri – élén Prohászka Béla mesterszakáccsal – bírált el, Greznár Zoltán és zenekara pedig kiváló hangulatot teremtett az üstök mellett.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Tatai László, Nemesgörzsöny polgármestere, Móricz Attila református lelkész, valamint Szabó Levente, a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgató-helyettese és Dorkota Lajos, a Mol Nyrt. felügyelőbizottságának tagja.

– Megtisztelő, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter ellátogatott hozzánk, ez az első alkalom, hogy itt üdvözölhetjük – emelte ki köszöntőjében Kovács Zoltán. - Úgy látom, a csapatok kitettek magukért, fáradhatatlanul dolgoztak azért, hogy mi itt jól érezzük magunkat. Mindenkinek kellemes időtöltést, finom ételeket és italok kívánok, gratulálok a szervezőknek.

Győrffy Balázs, a település korábbi polgármestere a fesztivál sokszínűségét emelte ki. 

 – Úgy látom, ez a rendezvény az elmúlt hét évben kinőtte magát, mára ez egy Kárpát-medencei gasztronómiai fesztivállá alakult  – mondta az országgyűlési képviselő, a böllérverseny szellemi atyja.  – Székelyföld legtávolabbi csücskétől a Felvidéken át találunk ma itt csapatokat, ennek a kulturális sokszínűségnek köszönhetően többfajta ételkészítési módszerbe nyerhetünk bepillantást.

Gulyás Gergely reményét fejezte ki, hogy ezt az eseményt még hosszú évekig meg tudják rendezni.

 – Amikor meglátogattam a portákat, szembetűnő volt, hogy mennyire összetartó ez a közösség, szeretnék gratulálni Kovács Zoltán képviselőtársamnak, ahhoz, hogy – amint azt az elmúlt másfél órában megtapasztaltam – az összes választóját név szerint ismeri, ami az MSZP-nél vagy az LMP-nél nem lenne nagy teljesítmény  – jegyezte meg viccesen Gulyás Gergely.  – Azt kívánom a következő évekre, hogy a település ezt a szép szokást őrizze meg, az a cím pedig, hogy visítástól vigadásig, mindent elmond a mai napról.

A gasztronómiai kínálat mellett színpadi programok is várták a látogatókat, fellépett Tóth Tünde, Delhusa Gjon, Josh és Betti, valamint Kállai Saunders András. A zsűri több kategóriában osztott ki díjakat. Legszebb porta: Székely gazdák, legvidámabb csapat: Nemesgörzsöny, legjobb fogópálinka: Nyárád, legfinomabb hurka: Szanyi Hagyományőrzők, legfinomabb kolbász: Nakanok és Böllérinák, legfinomabb toros étel: Szanyi Hagyományőrzők, legszebb sonka: Pápai Húsos Horgászegyesület, legszebb szalonna: Nyárád, Nemesgörzsöny Böllére (fődíj): Szanyi Hagyományőrzők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában