Fenntarthatóság és körforgás

2023.03.27. 16:41

Szelektív hulladékgyűjtéssel zöldítik az iskolát a Vetési Albert Gimnázium diákjai

A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.

Horváth Virág

Balról Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja, Simon Zsolt intézményvezető, és Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. Fotó: Nagy Lajos

A Pályázati Projekt célja egyes hulladéktípusok esetében a körforgásos gazdaság elveinek érvényesülését elősegítő beavatkozási, intézkedési pontok megvizsgálása, elemzése és kidolgozása. Az eredmények segítségével egy komplex pilot projekt megvalósítása a cél a Pannon Egyetem veszprémi kampuszán. 

Simon Zsolt, a Vetési Albert Gimnázium intézményvezetője köszöntőjében kiemelte a gimnázium eddigi sikereit a fenntarthatóság tekintetében, illetve örömét fejezte ki a hosszútávú együttműködést illetően.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szerint olyan világ vesz körül bennünket, ahol a fenntarthatóságnak jelentősége van. – Különösen a fiatalok azok, akik joggal kérhetik számon rajtunk, az idősebb generáció tagjain, hogy mit hagytunk rájuk? Ez talán még nincs veszve, és mi is tehetünk azért, hogy ez a világ jobb legyen – tette hozzá. A rektor bátorította a fiatal közönséget arra, hogy továbbtanulásuk céljául válasszák a „fenntarthatóság egyetemét”, a Pannon Egyetemet, ha magas színvonalon kívánnak elmélyedni a témában. 

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja elgondolkodtató kvízkérdéssel hívta fel a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára Fotó: Nagy Lajos / Napló

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja kiemelte, a fenntarthatóság, habár divatos kifejezéssé vált napjainkban, súlyos tartalommal bír, amelyre kiemelten fontos felhívni a figyelmet. – Nem korlátlanok az erőforrásaink. Ezen a Föld nevű bolygón annyi erőforrás áll rendelkezésre, amennyi. Nem több. Ezekkel kell jól gazdálkodnunk. Emiatt a legfontosabb hívószó a mértékletesség: muszáj csökkenteni a fogyasztást – tette hozzá. 

A köszöntőket követően Kurdi Róbert, egyetemi docens, szakmai vezető a Pannon R(E)gyetem koncepciót mutatta be, majd Bobek-Nagy Janka, tudományos munkatárs, alprojektvezető a Vetési Albert Gimnáziumban megvalósuló hulladékgyűjtési pilot projekt részleteit ismertette.

A Pannon Egyetem és a Vetési Albert Gimnázium együttműködésén keresztül a középiskolás korosztály közvetlen és aktív bevonásával történik az intézményszintű hulladékgyűjtési felmérés, jelentősen elősegítve a hulladékkezeléssel és hulladékgazdálkodással, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálás pozitív alakítását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában