Flashmob

2023.03.17. 09:00

Ezernél is többen szavalták egyszerre a Nemzeti dalt Pápán (videó)

Petőfi bicentenáriumának évében a Nemzeti dal közös elszavalásával tisztelegtek az egykori pápai diák, Petőfi Sándor előtt. Az Esterházy-kastélykertben lévő Petőfi-szobornál 1300-an vettek részt a villámcsődületen.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A villámcsődület (flashmob) emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik. Pápán már negyedik alkalommal rendezték meg a megmozdulást, az apropót ezúttal az adta, hogy a Nemzeti dal és a 12 pont példányát 175 éve március 16-án hozta Pápára Fischer Mór herendi porcelángyáros és árus Pestről. 

Az esemény fővédnöke Kovács Zoltán országgyűlési képviselő volt, aki Petőfi politikához való viszonyáról mesélt, majd Ferenczi Alpár, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatóhelyettesének vezetésével a diákok elszavalták a költeményt. 

Lampért Gábor főszervező azt mondta, négy évvel ezelőtt az volt a célja az akcióval, hogy a város diákságát összefogja és megmozgassa.

– Nagyon örülök, hogy ennyien eljöttek, becslésem szerint meghaladtuk az 1300 főt. Pápa mellett Ugodról, Vaszarról és Nemesgörzsönyből is érkeztek osztályok. Némi családi kötődésem is van az ünnephez, hiszen édesanyám mellékági leszármazottja Heckenast Gusztáv könyvkötő, nyomdásznak. Mint ismert, a 12 pontot és a Nemzeti dalt a Landerer és Heckenast nyomdában nyomtatták ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában