Fő céljuk a megelőzés

2023.03.03. 12:00

Fókuszban a biztonság: polgárőrök találkoztak a Balatonnál

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Balatonalmádiban tartotta közgyűlését, ahol az idei feladatokról beszéltek.

Kovács Erika

Fabó Péter, Balatonalmádi polgármestere köszöntője után Túrós András, a polgárőrök országos elnöke beszélt az idei feladatokról

Fotó: Önkormányzat/Tabányi Kata

Fabó Péter polgármester köszöntője után Túrós András, az OPSZ elnöke elmondta: „Az energiaválság, az orosz–ukrán háború miatt fontos feladatok hárulnak a polgárőrségre. Az infláció okozta működési nehézségek mellett a jelenlegi helyzetben az önkéntességre és a motivációra kell odafigyelniük a vezetőinknek.” Hozzátette, idén nehezebb körülmények várhatók, szűkültek a működési feltételek, de a jogsértések száma nő, így a feladatok is. Az elnök kiemelkedő munkát kért a polgárőröktől. 

Balogh Csaba, a Balatonalmádi Polgárőr Egyesület (BPE) elnöke elmondta, 23 taggal dolgoznak, és tavaly 4850 órányi szolgálatot teljesítettek. Támogatást az országos szervezettől, az önkormányzattól kapnak, de pályáznak is, és költségvetésük fontos része az szja egy százaléka. Országosan az élmezőnyben vannak, de több önkéntesre lenne szükség. A fő cél a megelőzés, ezért járőröznek. Megalakult egy vízi polgárőr csoport és egy lovas csoport is, munkájuk nagyban hozzájárul az eredményes feladatellátáshoz. 

Elhangzott, a BPE közlekedésbiztonsági, bűnmegelőzési feladataiért tavaly sebességmérőket helyezett el a Veszprémi út–Glóbusz utca kereszteződésénél és a 71. számú főúton a Magtár utcánál, melyben rendszámfelismerő kamera van. A vörösberényi templomnál áthelyeztették a gyalogosátkelőt jelző lámpát, több kereszteződésben tükröt tettek ki. Az újraélesztő készülékük tanítási időben a Vörösberényi Általános Iskolában, nyáron a káptalanfüredi strandon van. A vízi polgárőröket egymillió forint értékben szerelték fel eszközökkel. A jövő feladata, hogy fiatal polgárőröket hívjanak az egyesületbe, akik folytatják a sikeres munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában