Ünnep

2023.03.14. 20:00

Megemlékezés és koszorúzás

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden délelőtt.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Marton

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) beszédében felidézte, a szabadságharcban 18 évesnél fiatalabbak is részt vettek, akik önként jelentkeztek a toborzóknál. Hozzátette, Kossuth Lajos zászlaja alatt honvédtüzérek, lőszerhordók, ágyúsütögetők és kisdobosok is voltak, és több veszprémi tanuló is honvédnek állt. Sokan közülük a csatatérről visszatérve évtizedekig szolgálták közösségüket és családjukat. 

Brányi Mária mondott megemlékező beszédet
Fotós: Pesthy Márton/Napló

Példaként az alpolgármester Szemerei Jánost emelte ki, aki a szabadságharc alatt Komáromban szolgált segédtisztként 16–17 évesen. 1861-ben szolgabírónak választották, később alispán, majd országgyűlési képviselő volt. Brányi Mária arra kérte a Kossuth iskola tanulóit, ne feledkezzenek el a szabadságharcban részt vevő fiatalokról, kutassák és tanulmányozzák életútjukat. 

A megemlékezésen verset mondott és zenélt az iskola több felső tagozatos diákja. Az esemény végén a város nevében Brányi Mária, az iskola részéről Nagyné Czaun Marianna intézményvezető, Horváth Istvánné és Zsámár Gyöngyi intézményvezető-helyettes, valamint az iskola diákönkormányzata képviseletében Szikra Ágnes magyartanár helyezett el koszorút Kossuth Lajos szobránál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában