Szakmai nap

2023.04.09. 15:00

Szakmai nap az Örökös Zöld Óvodában

A Szivárvány Tagóvoda és Bölcsőde tavaly decemberben elnyerte az Örökös Zöld Óvoda címet. Ennek apropóján szervezett szakmai napot a térség óvodapedagógusinak a Tési-dombi intézmény.

Szabó Péter Dániel

Izgalmas szakmai előadásokat hallgathattak meg Várpalotán a térség óvodapedagógusai Fotó: Szabó Péter Dániel

Bolla Zoltánné, az Ajka Városi Óvoda nyugalmazott óvodapedagógusa, mentor pedagógus előadásában a zöld óvoda kritériumrendszerről beszélt. Az elvárásokat részletesen, saját szakmai gyakorlatának tükrében ismertette a jelenlévőkkel. A várpalotai intézmény Zöld Óvodává válásának kezdetét, s annak gyakorlati megvalósítását Berze Lászlóné nyugalmazott óvodapedagógus, a Szivárvány Tagóvoda és Bölcsőde volt környezeti nevelője mutatta be. Előadásában rávilágított arra, hogy a hagyományok, a fenntartható magatartásformák kialakítása és megtanítása segíti a gyermekeket abban, hogy átvegyék annak a közösségnek az értékeit, melybe beleszülettek, s a hagyományok ápolásával átadható nekik az a tudás és tapasztalat, melyet felnőttek, nevelők összegyűjtöttek. 

Janus Éva tagóvoda-vezető a program kiszélesítéséről, az intézmény elmúlt években végzett fenntartható tevékenységeiről beszélt. Kiemelte: a pedagógusoknak közös a felelőssége abban, hogy a gyermekek találkozzanak a fenntartható életmódra felkészítő tevékenységekkel, az erre irányuló nevelői attitűdökkel, hogy felnőve aztán ezek birtokában cselekedhessenek. Elhangzott, a Tési-dombi intézmény célja, hogy a Zöld Óvoda programot kiterjessze a város többi óvodájára, segítséget nyújtson a programba becsatlakozni kívánóknak. 

A szakmai nap színes programjaként a Nyuszi csoport óvodásai és a kistérségi énekversenyben részt vevő Szivárvány óvodás gyermekek örvendeztették meg a jelenlévőket, egy zenés-táncos műsorral. Felkészítőjük Somogyiné Samu Krisztina óvodapedagógus volt. Közben a szülők a vendégek részére maguk készítette egészséges ételeket hoztak, jelezve ezzel a családok fenntartható környezet iránt érzett tiszteletét.

A tartalmas szakmai napot a Thury-várban zárták a résztvevők, ahol Oláh Tibor várkapitány fogadta és vezette körbe pedagógusokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában