Nyertes pályázatok

2023.04.14. 14:00

Új falugondnoki busszal és orvosi műszerekkel gazdagodott Malomsok

Két nyertes pályázatnak köszönhetően új falugondnoki busszal és orvosi műszerekkel gazdagodott Malomsok önkormányzata. A fejlesztések közel 17 millió forintból valósultak meg.

Haraszti Gábor

Minden korosztály számára előnyösek a beruházások

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A Tanya- és falugondnoki buszok beszerzése című pályázaton Malomsok mintegy 15 millió forint támogatásban részesült, melyből a községnek egy Ford Transit típusú, új falugondnoki busz vásárlására nyílt lehetősége. Emellett mintegy 1,9 millió forintból a háziorvosi- és védőnői szolgálat számára korszerűbb, életmentő eszközök beszerzését is meg tudják valósítani. Az új járművet és az orvosi műszereket Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át Fintáné Dóra Mária polgármesternek, Tóth Péter falugondnoknak és Gasztonyi Zoltánnak, a település körzeti orvosának.

– A Magyar falu program 2018-ban pont azért indult, hogy az olyan kistelepüléseket, mint Malomsok, hazai forrásból anyagilag támogassa – mondta a képviselő. – A kormány 2019 és 2022 között 1000 milliárd forintot fordított a programra, többek között országosan 1200 falubuszt vettek, gyakorlatilag minden második, ötezer fő alatti tepülésre jutott egy ilyen jármű, Pápa vonzáskörzetébe 500 millió forintból 32 került. E szolgáltatás nagymértékben hozzájárul a lakosság életminőségének javításához.

Fotós: Haraszti Gábor/Napló

– Az évek óta működő falugondnoki szolgálat nélkülözhetetlen a faluban élő idős, egyedülálló, beteg emberek mindennapi ellátásához – fogalmazott az ünnepségen Fintáné Dóra Mária, polgármester. – Így oldjuk meg az idős, illetve mozgásukban korlátozott helyi lakosok, egészségügyi intézménybe való eljuttatását és a helyi rendezvényekre történő szállítását, valamint a gyógyszereik kiváltását, továbbá az egyházaskeszői konyháról a meleg étel házhoz történő szállítását. Az óvodások logopédiai foglalkozásra való utaztatását illetve a helyi, civil szervezetek tagjainak egyesületi eseményre, rendezvényre való szállítását is ezzel biztosítjuk.

A polgármester arról is beszélt, hogy az orvosi eszközök pályázatából korszerűbb, életmentő eszközök beszerzését is meg tudják valósítani.

– A támogatásból 1,2 millió forint értékben a háziorvosnak vércukormérőt, automata vérnyomásmérőt, pulzoximétert, nővértáskát, 24 órás EKG-t, látásvizsgáló táblát, EKG készüléket és defibrillátort vásároltunk. A védőnői feladatellátáshoz több mint 600 ezer forintért csecsemőmérleget, csecsemő hosszmérőt, hallásvizsgáló készüléket és magzati szívhangvizsgálót szereztünk be. Ezzel a pályázattal az orvosi és védőnői ellátás eredményesebb, hatékonyabb lett a településen.

Az átadást követően a lakosság számára a háziorvosi rendelőben egészségi állapotfelmérésre, szűrővizsgálatokra nyílt lehetőség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában