Huszonöt éves a Köszi 

2023.05.12. 17:33

A kormány segítené a jövőben a fiatalok otthon maradását

A Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (Köszi) fennállása 25. évfordulóját ünnepelte hétvégén a közösségi házban.

Tóth B: Zsuzsa

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter méltatta a Köszi tevékenységét, és kilátásba helyezte egy kormányzati program elindítását a térségben, amely lehetővé teszi, hogy a fiatalok esélyt kapjanak az itthon maradásra

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ennek apropójából rendezték meg az V. Ifjúsági konferenciát és a Köszi-partit. Az eseményen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy mióta a Balaton-felvidéken a helyi társadalmakról, a népességmegtartó kapacitásról beszélünk, a Köszi és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület nagyon fontos stratégiai partner.

– Elengedhetetlen, hogy a Marcal-völgyi fejlesztési programokba bevonjuk őket, és remélem, abban a formálódó önkormányzati közösségi összefogásban is együttműködhetünk, amely a turizmust elsősorban közösségerősítő, népességmegtartó, megélhetést segítő szempontból akarja megfogni. Hiszen mi, akik itt élünk a Balaton térségében, tudjuk, hogy bár látszatra nagyon szép, de a lényeg meglehetősen aggasztó, különösen az ifjúság szempontjából. Az ország legrohamosabban elnéptelenedő, elöregedő téreségei közé tartozik a vidék. Az egyik legnagyobb veszély, ha csak üdülőkörzetként tekintünk rá. Ennek a legbiztosabb következménye, hogy a fiatalok nem tudnak itt maradni, nem lesz pénzük megvenni a dráguló ingatlanokat, nem találnak munkát. Ennek az első jelei már látszanak, jómódú idősek költöznek a Balaton környékére vagy az Eger völgyébe, és a fiatalok kénytelenek elköltözni, nem tudják megvenni a házakat. Ezért tervezzük olyan kormányzati program elindítását a térségben, amely lehetővé teszi, hogy a fiatalok esélyt kapjanak az itthon maradásra. Mert az élet normális medrében az a fontos, hogy aki akar, otthon tudjon maradni. Az előkészítő munkákat most kezdjük, reményeink szerint néhány év múlva ténylegesen segítséget tudunk adni azoknak a fiataloknak, akik a pályájukat, életüket itt akarják folytatni – mondta a miniszter. 

Hangsúlyozta továbbá, hogy a Köszi kezdeményezései fontosak abból a szempontból is, hogy azok az anyagi érdekeken túl a kulturális, önazonosságbeli elemek, amelyek a térségben egy-egy település népességmegtartó erejét növelik, megmaradnak. Olyan helyi kezdeményezéseket foglal össze, támogat a Köszi, amely a térség szempontjából nagyon fontos, ezért köszönet a munkájukért. 

Az évforduló ünnepén pódiumbeszélgetéseket tartottak többek között a példaképekről, a stratégiai partnerségről és a fiatalok helyzetéről, ami az elmúlt 25 évet illeti. Köszi-díjakat adtak át és beszéltek a fiatalok letelepedési segítségéről. A kerekasztal-beszélgetések során az ifjúsági önkéntesség, a fiatalok közösségi terei, a hatékony kommunikáció, a generációváltás került szóba. Interaktív helytörténeti sétát rendeztek a településen és közös főzést rendeztek, zenés szülinapi partit tartottak, a kísérő programok között kiállítások szerepeltek, de volt film- és játéksarok, fotóbox is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában