Honvédelmi napot tartottak

2023.05.21. 14:00

A veszprémiek büszkék a város katonai múltjára (galéria, videó)

Ötödik alkalommal rendezte meg a hétvégén a Laczkó Dezső Múzeum és az LHSN.HU a Veszprémi Honvédelmi Napot: többek között Mi-24D harcihelikopter, hagyományőrzők, veterán járművek, előadások és a Magyar Honvédség bemutatói is csalogatták az érdeklődőket.

Juhász-Léhi István

V. Veszprémi Honvédelmi Nap

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A nap egyik főszervezője a múzeum részéről Enyedi-Csaba Eszter volt, aki elmondta: hónapokkal korábban elkezdték a szervezést, tartották a "frontot" a honvédséggel, a katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel és az önkormányzattal, hiszen az autósfelvonulás miatt útvonalengedélyre is szükség volt. 

– A múzeum nagyon készült a napra, füvet nyírtunk a Török Ignác utcában, csapatépítő keretében kitakarítottuk az udvart, hogy a látogatók kulturált körülmények közé érkezzenek – mondta. – A múzeumi kollégák nagyon sokat segítettek a közös munkában. Hozzátette, a nagyszerű időben szép számmal érkeztek az érdeklődők – fiatalok és idősek egyaránt – , annak ellenére, hogy szombaton a város több pontján is színes programokkal várták a családokat.

Az LHSN.HU részéről Balogh Ákos volt a másik főszervező és készséggel állt rendelkezésünkre. Azzal kezdte, hogy a vártnak megfelelő a látogatók száma. Reggel volt egy veteránautós felvonulás, lőttek 82 milliméteres aknavetővel – ezt mi is rögzítettük, az erről készült videó a veol.hu-n megnézhető – , a programok a tervek szerint zajlanak, az érdeklődés nagy.

– Két dologról szól ez a rendezvény – mondta lapunknak az ismert katonai hagyományőrző. – Egyrészt, hogy megismertessük azokat az eszközöket, amit például a magyar katonák használtak, használnak. Ezért vannak huszár hagyományőrzőink, kézifegyverek, sisakok, de ejtőernyők is, minek kapcsán akár kedvet is kaphat az ejtőernyősporthoz egy-egy látogató. 

Ugyanakkor a Magyar Honvédség toborzópontot üzemeltetett a múzeum udvarán, ahol akár arról is tájékoztatást adtak, hogy miként lehet a magyar hazát szolgálni és védeni. Volt katona totó is, amely kifejezetten a gyerekeknek szólt. Ebben a játékos foglalkozásban, ha kitöltötték helyesen a totót – amihez körbe kellett járni a rendezvényt, és mindegyik kiállítótól érdeklődni – , egy kis ajándékkal kedveskedtek a szervezők. 

–  A hagyományőrzőkkel és a Magyar Honvédséggel közösen a május 21-ei Magyar honvédelem napjáról sem feledkeztünk meg, igyekeztünk Veszprémet, mint légierős katonavárost is bemutatni – tette hozzá Balogh Ákos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában